UGT reclama al Govern una solució alternativa al trasllat a Tarragona de la residència de gent gran de Reus

La delegació de Serveis Públics exposa la problemàtica de les llistes d'espera a la residència de la Mercè, malgrat que s'obrin les tres plantes rehabilitades

Personal i residents de la residència de gent gran de Reus viuen una situació d'incertesa des del passat 27 d'octubre
Personal i residents de la residència de gent gran de Reus viuen una situació d'incertesa des del passat 27 d'octubre | TarragonaDigital
13 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a la 13:23h

La delegació de Serveis Públics del sindicat UGT a Tarragona reclama al Govern de la Generalitat una solució alternativa al trasllat de la majoria dels treballadors i part dels usuaris de la residència de gent gran de Reus a la residència de la Mare de Déu de la Mercè de Tarragona. Denuncien, a més, la problemàtica amb les llistes d'espera a les comarques tarragonines.

La secretària d'organització del comitè, Neus Roig, ha exposat diferents propostes perquè "no facin patir més a les famílies, els residents i la plantilla". Des d'UGT, tornen a demanar que les obres de rehabilitació de l'edifici es facin amb tothom a dins, com ja es va fer a Tarragona i l'Espluga de Francolí, així com la possibilitat de llogar un nou centre a Reus, que actualment està buit.

Són opcions que el departament de Drets Socials ja va descartar fa mesos, però des de la delegació insisteixen, especialment, en el fet que "la Generalitat té en propietat una residència 'pont'´amb gestió privada, la de Roger de Llúria, on es podrien traslladar temporalment els treballadors i els residents, que tindrien una millor qualitat de vida". 

Roig critica, també, que el Govern argumentés deficiències estructurals en l'informe tècnic, però que ni les famílies ni els comitès d'empresa hagin rebut "cap calendari ni planificació de com i quan es faran les obres de rehabilitació".

Delegades del comitè d'empresa d'UGT-Serveis Públics a Tarragona Foto: Sandra Pérez

Ampliació del servei i les llistes d'espera

Com ja va comunicar el departament el passat 5 de març, una setantena dels treballadors de l'antiga ICASS de Reus es traslladaran a Tarragona i la resta en altres centres de l'Espluga de Francolí, Móra d'Ebre i els Serveis Territorials. El comitè denuncia, de fet, que "els treballadors van negociar l'acord per ser reubicats de forma obligada".

Amb aquest acord, Drets Socials s'hauria compromès a garantir que tota la plantilla torni a treballar a Reus en les mateixes condicions un cop estigui rehabilitada. Alhora, però, hi ha treballadors amb plaça pública com a funcionaris que encara no tenen resposta i tampoc saben què passarà les dues empreses privades subcontractades que hi treballen. La secretària d'organització d'UGT-Serveis Públics rebutja l'externalització d'un "servei que hauria de ser de gestió directa" i penalitza el silenci administratiu.

D'altra banda, el trasllat de treballadores i, segons detallen les delegades del comitè, fins a 63 residents a Tarragona, "complicarà la situació de les llistes d'espera a la ciutat". Per aquest motiu, demanen que se'n faci una millor gestió i es busquin solucions per reduir-les.

Encara que la residència de la Mercè obrirà finalment tres noves plantes, que ara estan buides i van ser rehabilitades, per acollir més usuaris, una part important l'ocuparan els avis i àvies reusencs. "Hi ha gent que espera una plaça des de fa dos anys i això els perjudicarà", perquè, en definitiva, es prioritzaran a les seves sol·licituds.

UGT reclama solucions alternatives al trasllat a Tarragona de la majoria dels treballadors i part dels residents Foto: Sandra Pérez

"Els avis no volen abandonar"

Una de les treballadores de la residència de gent gran de Reus i delegada del comitè, Flori Arroyo, referma que "els avis no volen abandonar casa seva, on volien passar els seus últims dies de vida" i lamenta que "no se'ls hagi escoltat ni recollit les seves peticions". 

Així, acusa "d'incompetents" els responsables de Drets Socials i assegura que "han abandonat la residència des de fa molts anys". Afirma, també, que els avis i àvies continuen pensant a tancar-se dins el centre, abans de ser traslladats, una decisió a què la plantilla donarà suport arribat el moment.

D'altra banda, Arroyo descriu que ja han aconseguit més de 10.000 signatures i que la voluntat és "presentar-les a l'Ajuntament per poder fer una convocatòria d'audiència pública i que la ciutat de Reus decideixi". Aquest divendres 15 de març tenen previst assistir a la sessió plenària.

Arxivat a