
Josep Cartanyà, Anton Pàmies i Josep Parcerisa durant l'acte Foto: Jonathan Oca
Pàmies ha destacat que hi ha altres maneres d'urbanisme al que planteja el POUM de Tarragona. S'ha d'apostar per l'urbanisme "sostenible, compacte, a prop de la gent i més participatiu".
El professor ha reivindicat que caldria revisar el pla urbanístic de la ciutat, ja que va tardar tretze a aprovar-se i "es va fer quan tot anava mot bé" però "la crisi el va agafar de ple". Pàmies considera però que "tirar enrere això és molt complicat". En aquest sentit, afegeix que "ja s'ha fet un esforç de contenció però desclassificar sòl és molt difícil perquè mereix indemnitzacions". Ara bé, en aquest sentit lamenta que tot i l'esforç, "no van ser prou atrevits en el seu moment".
Els sistemes de cooperació
Una de les claus de l'èxit per l'urbanisme, segons Pàmies, són els equips de gestió. I això a Tarragona s'haurien de millorar. Assegura que cal que el consistori lideri uns sistemes de cooperació que permetin que abans d'expandir-se cap a l'exterior, s'hauria d'anar omplint la gran quantitat de terreny bac, buit, que hi ha a dins.
En el cas de la Budellera, apunta que la iniciativa l'han pres els particulars i això suposa que el buit no s'omplirà mai, "hi ha d'haver una voluntat decidida de l'ajuntament per tirar endavant aquests intersticis que queden que permeten un creixement molt important". Cal que es prioritzi omplir els pisos buits i els espais bac abans que apostar per gastar molts diners en inversions, com la Budellera o Terres cavades.
El replantejament del POUM permetria salvar el paisatge i "si ja tenim prou espais maltractats al mig de la ciutat, anem per aquests primer i llavors ja mirarem com ho fem cap a fora", ha conclòs.

El catedràtic Josep Parcerisa destaca que hi ha models europeus molt interessants Foto: Jonathan Oca
Emmirallar-se amb ciutats com Hamburg o Montpeller
Per la seva banda, el catedràtic Josep Parcerisa ha destacat que Tarragona es podria emmirallar en moltes ciutats europees que poden ser referents per a respondre a la pregunta "On vas?".
Montpeller o Hamburg, entre altres, podrien ser un exemple, perquè són ciutats que "han decidit que per desenvolupar-se no cal créixer cap a fora sinó descobrir quines són les oportunitats que hi ha per fer la ciutat més compacta i més integrada". Pel catedràtic, aquestes oportunitats solen estar en llocs amb horitzons de paisatges importants o que tenen a veure amb àrees industrials que han quedat obsoletes. En aquestes zones, "és possible fer una acció de canvi i de transformació", ha assegurat.
La sala d'actes de l'Ajuntament de Tarragona ha quedat petita per acollir a les més de 120 persones que han respost a la crida feta per les tres Federacions d'Associacions de veïns de la ciutat -Ponent, Centre i Llevant-. L'acte l'ha conduït el periodista Josep Cartanyà.