Un documental sobre els Jocs Mediterranis de Tarragona intenta desvetllar les incògnites encara presents 3 anys després

Està produït per estudiants de la Universitat Rovira i Virgili i s'estrena dilluns 12 d'abril a l'Antiga Audiència

Publicat el 07 d’abril de 2021 a les 13:30
Reviure els Jocs Mediterranis de Tarragona. Això és el que proposa un documental produït per estudiants de la Universitat Rovira i Virgili i que s'exhibirà el pròxim dilluns 12 d'abril a l'Antiga Audiència.

Mediterranis -així es titula el documental- reuneix en 56 minuts intervencions d'onze persones que expliquen a la seva manera i des de la seva pròpia experiència com es va dur a terme aquest esdeveniment esportiu.

Fins ara, hi ha cinc entrades lliures -de franc- per poder veure'l i es poden reservar a través de les xarxes socials del documental (Twitter, Facebook i Instagram). A causa de la pandèmia, han hagut de reduir l'aforament de la sala, però finalment el podran estrenar -si les restriccions del Govern no indiquen el contrari.

La periodista Rut Queralt, una de les impulsores del documental, explica que el projecte va sorgir com un treball de final de grau, però van considerar que el resultat no es podia quedar dins les portes de la universitat. El periodista Jan Magarolas, un altre dels membres de l'equip, assegura que han "tractat humilment" de respondre les preguntes que encara avui queden sense resposta. Amb ells, hi ha col·laborat també Marc Colilla, en la part més audiovisual.

Les mateixes posicions que al 2018

El documental mostra com l'opinió sobre com es van desenvolupar els Jocs i la responsabilitat de cadascun dels agents es manté gairebé intacta respecte al 2018.

El fil conductor són els mateixos entrevistats, que van narrant des del principi -amb la primera proposta al 2006- fins a l'actualitat com es van organitzar i quin és el llegat d'uns Jocs que -en això sí que es posen d'acord- van passar desapercebuts per a bona part de la ciutadania tarragonina.

Amb més polèmiques que alegries, representants de l'Ajuntament, el Consell Superior d'Esports, la Generalitat, l'Estat i la premsa analitzen què va fallar per tal que la materialització de la idea inicial no es pogués fer realitat.

Per part de l'Ajuntament, hi intervenen l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros, l'actual alcalde Pau Ricomà, i el director-gerent del Patronat d'Esports Ramon Cuadrat. En la candidatura prèvia, parlen Pere Valls -com a testimoni personal i considerat pare dels Jocs-, Mario Rigau -president executiu de l'associació de la Candidatura-, i Vicent Añó -director general-. Finalment, també hi prenen part Víctor Sánchez (secretari del COE) i Miguel Cardenal (CSD), així com Joan Plana per part de la Generalitat i Rafa Marrasé com a periodista que va seguir tot el procés dels Jocs.

El documental passa de puntetes per qüestions que també van despertar polèmiques, com la dificultat d'aconseguir patrocinadors, el merxandatge, la gestió dels voluntaris i de les entrades a les competicions, entre d'altres. Rut Queralt explica que això es deu principalment a què "si afegíem altres temes el muntatge se n'anava molt" i, per aquest motiu, "vam prioritzar tot el recorregut".

Dificultats a l'hora d'aconseguir informació

Al final del metratge avisen als espectadors que si han trobat a faltar altres veus -com és el cas del coordinador dels Jocs, Javier Villamayor, o el portaveu llavors del PP a Tarragona, Alejandro Fernández- és perquè han declinat la invitació. Tampoc, segons Magarolas, no ha estat fàcil aconseguir la informació requerida a l'Ajuntament, fins i tot després del canvi de govern. Sobre l'auditoria de la Fundació, "la informació ens l'han passat parcialment", explica. Finalment, el calendari els va obligar a desistir.