Un jutjat de Tarragona certifica l'origen laboral del càncer d'un extreballador de la petroquímica

El magistrat, que ha desestimat el recurs de la mútua Fraternidad, assenyala que la malaltia va ser conseqüència de l'exposició a diferents compostos químics, especialment el benzè

Imatge del Jutjat Social de Tarragona, a l'avinguda de Roma.
Imatge del Jutjat Social de Tarragona, a l'avinguda de Roma. | la DaDa
31 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 11:33h
El Jutjat Social 3 de Tarragona ha certificat l'origen laboral del càncer d'un extreballador de Repsol, diagnosticat amb un limfoma de Hodgkin. El magistrat ha desestimat el recurs interposat per la mútua Fraternidad contra la resolució de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) que declarava la incapacitat permanent en grau d'absoluta d'aquest exempleat.

També assenyalava que la malaltia va ser conseqüència de l'exposició a diferents compostos químics, especialment el benzè. La sentència considera acreditat que aquest químic es troba present a la planta química i que la seva exposició és "susceptible de provocar", entre altres patologies, aquest tipus de càncer en cas d'inhalació.
 

Segons l'INSS, malaltia professional

A l'extreballador de Repsol li van diagnosticar un limfoma de Hodgking l'any 2018. L'home va prestar serveis per a la multinacional com a operador d'àrea, panelista i, finalment, cap d'àrea entre els anys 2009 i 2019, al complex petroquímic de Tarragona. Aquell mateix any, l'INSS va declarar-lo en situació d'incapacitat permanent en grau d'absoluta per a qualsevol activitat laboral.

L'afectat tenia 32 anys quan va necessitar un trasplantament de medul·la òssia. Segons recull la sentència, la malaltia va ser declarada per l'INSS a instàncies de l'ICAM com a comuna a l'espera que la Inspecció de Treball (ITSS) emetés un informe sobre la possible etiologia laboral de la patologia.

La resolució judicial subratlla que l'avaluació de riscos per la seguretat i salut dels treballadors aportada per Repsol, constata que el treballador va ocupar "una sèrie de llocs de treball adscrits a unitats de producció 611 i 615 on existia un risc d'exposició accidental a agents químics, en el cas de pèrdua de contenció voluntària o accidental".

Entre aquests compostos químics "contaminants", hi ha el benzè, el xilè i el toluè, segons indica l'escrit. "El treballador pateix un limfoma de Hodgkin clàssic que, segons indica el dictamen de l'ICAM, està inclòs dins d'aquestes síndromes limfoproliferatives. El mateix Reial 1299/2006, reconeix l'efecte cancerigen del benzè", ha argumentat el magistrat.

Així mateix, ha assegurat que ha quedat acreditat que el treballador treballava per Repsol Petroli des del 2009 fins al 2018 quan li van diagnosticar el càncer.
 

"Malaltia professional"

El jutge ha desestimat el recurs interposat per mútua Fraternidad que sol·licitava la revocació de la resolució de l'INSS per tal que la malaltia fos considerada com a comuna. L'advocat de Col·lectiu Ronda que ha representat el treballador afectat, Jaume Cortés, ha criticat "l'actitud recurrent de les mútues de treball que obliguen les persones malaltes a acudir als jutjats per discutir qüestions que la legislació vigent estableix de forma molt clara".

"El limfoma de Hodgkin ha de ser considerada una malaltia professional", ha afegit. En aquest sentit, el lletrat ha recordat que les persones que treballen a la petroquímica "ho fan en un entorn que presenta una extraordinària presència i concentració d'elements i substàncies químiques d'elevada perillositat".

En aquest sentit, ha afegit que "no és tan sols el benzè sinó també, per exemple, l'òxid d'etilè, el xilè i el toluè, entre molts altres compostos presents en les tasques de refinament de petroli i altres processos productius".