REPORTATGE

Un mural reivindicatiu visibilitza les dones riudomenques i el seu vincle amb la pagesia

Des de la regidoria d'Igualtat i diversos col·lectius locals s'han organitzat exposicions, xerrades i altres actes al voltant del 8 de març

L'artista tarragonina Berta Artigal és l'encarregada de donar vida al mural de la plaça Mare Cèlia
L'artista tarragonina Berta Artigal és l'encarregada de donar vida al mural de la plaça Mare Cèlia | Cedida
01 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:30h

Colors nombrosos i vius criden l'atenció dels riudomencs i riudomenques des de fa uns dies a la plaça Mare Cèlia. L'artista tarragonina Berta Artigal està pintant un mural reivindicatiu, per impuls de la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament, que representa la pluralitat de dones que viuen i conviuen a Riudoms: diferents procedències, religions i cultures. Tot plegat és un petit homenatge amb motiu del 8M.

La façana que s'està pintant és de l'edifici de "l'antiga llar d'infants, que havia estat dirigida per monges, i va acabar sent la llar municipal", explica la regidora d'Igualtat, Carme Cros. La iniciativa, en què l'Ajuntament ha invertit una partida de les subvencions rebudes del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, té l'objectiu de "donar visibilitat a la diversitat de dones de Riudoms", assenyala Cros.

De fet, l'espai triat completa l'oportunitat, ja que és una plaça molt visible, per on passa molta gent per entrar i sortir del municipi. "És una forma també de donar valor i impulsar el nucli antic", apunta la regidora riudomenca. Fins i tot, Artigal comparteix que ha tingut interacció amb moltes persones i que, per això, "és molt bonic treballar al carrer: pregunten, s'interessen i fa que els dibuixos estiguin vius, perquè veuen l'evolució i com va canviant el mural".

La regidora d'Igualtat de Riudoms ha seguit aquests dies l'evolució del projecte del mural feminista Foto: Cedida

La dona i la pagesia

En aquest cas, es preveu que el mural de la plaça Mare Cèlia estigui enllestit per a l'acte inaugural del 8 de març, tot i que el fort vent complica la tasca en les zones més altes de l'obra. La muralista Berta Artigal té experiència en encàrrecs similars i, a través del CERAP, la regidoria d'Igualtat es va posar en contacte amb ella per tirar endavant la proposta.

La inauguració anirà a càrrec de nenes del poble i les seves mares perquè "el mural representa el passat, el present i el futur de Riudoms", és intergeneracional, recalca Cros. Alhora, és una manera de recordar a les dones cuidadores, aquelles que treballaven en aquesta llar d'infants i havien sigut mestres.

Amb diverses idees sobre la taula per posar èmfasi en la feina de les dones des de diferents perfils, l'artista ha decidit incidir "en les dones vinculades al camp i a la pagesia" mitjançant elements simbòlics "com avellanes, olives i altres conreus típics de la zona", descriu ella mateixa la voluntat de recordar la tradició pagesa en femení del territori.

Els colors vius i cridaners van ser una de les premisses amb què Artigal ha treballat les il·lustracions Foto: Cedida


Tot i la diversitat de dones representades, Artigal també proposa un punt comú: el lligam amb la natura. D'aquesta manera, formen part del mural símbols referents a la ciclicitat de la lluna i elements terrals, que es complementen entre si dins una paleta de colors cridaners -importància representativa del violeta- i sobre un fons granatós que engloba les il·lustracions.

Programa d'actes pel 8M a Riudoms

Des de la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Riudoms i altres entitats locals organitzen enguany una sèrie d'actes amb motiu del Dia Mundial de la Dona, que compten amb el suport de la Diputació de Tarragona. El programa s'inicia aquest divendres 1 de març, amb la inauguració de les exposicions "Dones de ciència" i "Dones grans, grans dones" a les Escoles Velles, ambdues organitzades per l'Institut Català de les Dones i disponibles fins al dia 11.

El pròxim dimarts 5 de març, la sala Jobacasén de les Escoles Velles acollirà, a les 17 hores, la conferència "Grans dones mestres: Maria Montessori, Rosa Sensat i Cèlia Artiga", a càrrec de la historiadora Carme Puyol Torres. I dijous 7 de març, a l'Espai Jove, dues membres de l'Associació de Família d'Infància i Joventut Trans 'Chrysallis', Paloma Dumall i Encarni Reyes, oferiran una xerrada sobre la infància i joventut trans.

El mateix 8 de març, a les 17 hores s'inaugurarà el mural de la plaça Mare Cèlia i, seguidament, es durà a terme la taula rodona "En veu de dona" al Teatre Auditori Casal Riudomenc, amb Montse Cros, Nadia Roca, Marta de Mora i Roser Torres. En l'acte, es farà entrega del guardó "D de dona" a dues dones riudomenques i es llegirà el manifest feminista.

Finalment, a les 20 hores, hi haurà l'encesa de la façana de l'Ajuntament de color violeta i a mitjanit, la festa començarà amb la DJ Perla Negra a La Calderera, a càrrec de l'entitat Dones d'Aigua. L'Auditori acollirà, també, el 10 de març un espectacle de memòria històrica que homenatja Nativitat Yarza Planas, primera alcaldessa de Catalunya; i les Escoles Velles tancaran el programa el dia 12 de març amb la conferència "Les dones i el Codi Civil de Catalunya: filla, mare i àvia", a càrrec de Sònia Parisi.