Dos anys després d'aparèixer a les nostres vides, el març del 2020, el coronavirus continua donant sorpreses als investigadors que estudien la malaltia. En aquest sentit, un estudi fet per experts de la Universitat d'Oxford (Regne Unit) que s'ha publicat a la revista 'Nature', assegura que la Covid-19 pot reduir la mida global del cervell i danyar el teixit vinculat a la part olfactiva.
En aquest sentit, els experts van analitzar els escàners cerebrals de 785 participants en l'estudi, tots ells d'entre 51 i 81 anys del Biobanc del Regne Unit. Durant l'estudi, a cadascun d'ells se'ls van fer dos escàners cerebrals distanciats en el temps.
En aquest sentit, dels 785 participants, 401 van donar positiu per infecció de SARS-CoV-2 entre el primer i el segon escàner, la majoria passant la malaltia de forma lleu. La resta, 384, van servir de grup control.
Els efectes de la Covid-19 al cervell
Entre els efectes significatius identificats pels investigadors en comparar els dos grups han observat una major reducció del gruix de substància grisa, canvis en els marcadors de teixit en regions connectades a la part olfactiva i una reducció de la mida global del cervell en aquells que sí que havien passat la malaltia. Els efectes eren més pronunciats en les persones de més edat i en aquells hospitalitzats per la malaltia.
La professora Gwenaëlle Douaud, investigadora de Neurociència Clínica de la Universitat d'Oxford i principal autora de l'estudi, ha explicat que «va haver-hi una pèrdua addicional d'un 0,3% del volum global cerebral entre els participants infectats». Douaud ha afegit que aquesta és la mitjana, però en alguns casos la reducció total del cervell ha estat del 2%, un percentatge encara més gran a les regions de l'olfacte.
Els investigadors apunten que s'ha de fer un seguiment addicional
En aquest sentit, l'estudi remarca que aquests efectes també s'han detectat en casos de Covid-19 lleu i asimptomàtica. Els investigadors apunten que ara cal veure, fent un seguiment addicional, si aquestes seqüeles al cervell es pot revertir parcialment o si els efectes persisteixen a llarg termini.
El que no tenen clar els investigadors és perquè la Covid-19 provoca aquests efectes sobre el cervell i apunten tres hipòtesis: una acció directa del coronavirus sobre el sistema nerviós central, la inflamació que acompanya la resposta immune o el fet que el virus es propaga per la mucosa olfactiva.