Un retrat d'Eduard Toda fet per Ramon Casas, la nova obra del Museu de Reus

La peça és una donació de la família del diplomàtic en agraïment a les tasques recuperació de la seva figura

Publicat el 18 d’agost de 2016 a les 15:29
El fons d'art de l'Institut Municipal de Museus de Reus compta amb una nova incorporació. Es tracta d'un retrat del reusenc Eduard Toda i Güell dibuixat per Ramon Casas (1866-1932), un artista vinculat a l'impressionisme i al modernisme. Aquesta obra, la primera de Casas que s'incorpora al fons d'art, és una donació dels quatre besnéts de Toda, com a agraïment a la tasca de recuperació de la figura que s'està realitzant enguany des de la ciutat, en el marc dels actes de l'Any Toda 2016.

La donació, anunciada per Teresa Toda Iglesia durant la inauguració de l'exposició Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al món, disponible fins al 7 de gener, al Museu el passat 30 de juny, coincideix amb el fet que diferents institucions i municipis catalans commemoren aquest any els 150 anys del naixement de l'artista Ramon Casas.

Eduard Toda i Güell

Eduard Toda i Güell va ser un diplomàtic, egiptòleg, antropòleg, escriptor, historiador, bibliògraf i filantrop català. Nascut a Reus l'any 1855 Toda va ser un pioner en l'egiptologia, que va viatjar arreu del món gràcies a la carrera diplomàtica que va iniciar l'any 1876. Toda va exercir com a vicecònsol a les ciutats xineses de Macau, Hong Kong i Xangai. Com a cònsol va estar destinat a Egipte, Hèlsinki (Finlàndia) i a l'Havre (França).

Després de retirar-se del món de la diplomàcia i de viure a Londres durant un temps, va tornar a Catalunya l'any 1918 i es va instal·lar a l'antic monestir d'Escornalbou (el Baix Camp). Allà hi va crear una biblioteca. També va contribuir a la restauració de Poblet (la Conca de Barberà) com a president del patronat, on va morir l'any 1941.

Cartes i objectes originals

A banda del retrat la mostra del Museu de Reus presenta diversos documents i cartes originals de Toda que pertanyen a moments clau de la seva trajectòria personal i pública. Així, i destaquen les adreçades al polític vilanoví Víctor Balaguer (1824-1901) o a l'escriptor tarragoní Josep Pin i Soler (1842-1927).

L'exposició compta amb dos dels volums de la documentació generada arran de l'acord de pau entre Espanya i els Estats Units després de la guerra de Cuba l'any 1898. En el procés de negociació Toda hi va participar com a cònsol expert en convenis internacionals. També es pot apreciar un retrat inèdit del diplomàtic realitzat pel pintor italià Felice Vezzani, realitzat l'any 1915.

La mostra

Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al món està distribuïda en cinc àmbits que ressegueixen la vida del reusenc. Un primer període de Reus a la Xina, l'estada a Egipte, Catalunya i l'Alguer, Europa i Anglaterra i, finalment, Escornalbou i Poblet.

L'Argentera

L'Argentera, pertanyent a la baronia d'Escornalbou, realitzarà actes en homenatge a Eduard Toda coincidint amb les festes locals del municipi. En un d'aquests esdeveniments hi participarà una de les besnétes de l'egiptòleg, Teresa Toda. El diumenge 21 d'agost és previst que es descobreixi una placa en record de Toda i, a continuació, es realitzin uns parlaments a càrrec de Teresa Toda i una conferència de Jaume Massó que parlarà dels vincles del diplomàtic amb l'Argentera.

Finalment es realitzarà un passi del documental Les set vides d'Eduard Toda; un treball periodístic que reconstrueix la trajectòria i la figura del reusenc, recorrent espais claus de la seva vida. Amb una hora de durada, dóna resposta a qüestions que envolten aquesta figura.

[vimeo]117900723[/vimeo]