Una jornada per trencar tabús i visibilitzar el dol gestacional, perinatal i neonatal a Tarragona

Amb motiu del Dia Mundial de la Consciència del Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal, Tarragona organitza diverses activitats

Publicat el 09 d’octubre de 2023 a les 10:50
Actualitzat el 09 d’octubre de 2023 a les 10:57
L'Empresa Mixta de Serveis Fúnebres Municipals de Tarragona (EMSERFUMT) i l'Ajuntament de Tarragona s'uneixen amb el Col·legi de Psicologia de Catalunya i l'associació Contracor per organitzar una jornada en commemoració del Dia Mundial de la Consciència del Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal. L'esdeveniment, destinat a donar visibilitat a aquesta realitat, tindrà lloc als Jardins del passeig Marítim Rafael Casanova, davant del Fortí de la Reina, aquest diumenge 15 d'octubre.

La jornada serà inaugurada per la presidenta d'EMSERFUMT, Ivana Martínez, qui cedirà la paraula seguidament a una representant de l'associació Contracor. Montse Domènech, psicòloga i membre de la Junta rectora de la Delegació Territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), dirigirà unes paraules als assistents. A continuació, es procedirà a la lectura del manifest del Dia Internacional del Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal. La clausura de l'acte serà a càrrec de l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, qui descobrirà una placa commemorativa en memòria i en honor a les pèrdues gestacionals per interrupció legal o voluntària de l'embaràs. També es realitzarà una emotiva dansa vivencial d'una mare en dol. L'esdeveniment està dissenyat perquè les famílies puguin participar i gaudir-hi juntes.

Normalitzar aquest tipus de dol


"L'objectiu principal d'aquesta jornada és contribuir a normalitzar el dol que experimenten les famílies que han perdut un fill o filla", explica Ivana Martínez, presidenta d'EMSERFUMT. Afegeix: "Massa vegades aquestes pèrdues es converteixen en un tabú social, ja que no sempre s'entenen adequadament. Amb aquest acte, volem transmetre el missatge que les mares, els pares i les famílies no estan sols, que els entenem i, alhora, compartir el record dels fills i filles que no van poder ser abraçats mai o no en les circumstàncies que haurien desitjat".

Una altra finalitat destacada d'aquesta jornada és reivindicar l'existència d'aquells que ens van deixar massa aviat. Després de les presentacions, els participants tindran l'oportunitat d'escriure missatges adreçats als seus fills o filles i penjar-los en un mural, que esdevindrà un testimoni permanent de la seva existència perquè mai no caiguin en l'oblit.

L'acte tindrà una durada aproximada de dues hores i inclourà diverses activitats com un taller de bombolles i un altre per fer polseres amb els noms dels infants, amb l'objectiu de reivindicar la seva existència de manera simbòlica.

Atenció al dol en l'àmbit educatiu


El dol perinatal, gestacional o neonatal sovint passa desapercebut, tot i que afecta profundament els pares que han patit la pèrdua d'un fill o filla. Ivana Martínez, presidenta d'EMSERFUMT, destaca que "des del Tanatori Municipal, fa temps que treballem per proporcionar eines de suport a les famílies per fer front al dol. Això ens va portar a col·laborar amb la delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya per desenvolupar accions de formació i atenció al dol en l'àmbit educatiu de Tarragona. L'escola té la responsabilitat de donar suport als estudiants en totes les seves dimensions, especialment en el context familiar."

La jornada del 15 d'octubre, dedicada al Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal, neix amb l'objectiu d'ampliar aquest servei de suport psicològic al dol, una iniciativa que sempre ha sigut considerada essencial per part de l'empresa gestora del Tanatori Municipal.