Una Santa Tecla sense xurros ni atraccions indigna els firaires

Fa mesos que no treballen a causa de la manca de permisos per part dels ajuntaments i el de Tarragona ha fet vessar el got

Publicat el 22 de setembre de 2020 a les 17:00
La celebració d'una Santa Tecla limitada als temps de la Covid-19 té les seves contradiccions i, per elles, els sectors empresarials afectats pateixen especialment. "Fa vuit mesos que no treballem", expliquen des del Gremi d'Atraccions de Fira de Catalunya (GREFIC) a NacióTarragona. "De què hem de viure?", es pregunten.

Unes festes majors sense menjar al carrer o atraccions de fira són el malson particular del Gremi, que asseguren que tot i haver presentat "tots els protocols" a l'Ajuntament de Tarragona aquest va acabar denegant el permís d'ocupació de la via pública una setmana abans de l'inici del programa de festes. Inicialment havien demanat d'instal·lar-se a la ciutat des del passat dia 10 de setembre fins al pròxim dia 29.

"No ens deixen posar-nos a nosaltres, desinfectant les atraccions i obligant a mantenir les distàncies, però els parcs infantils no els vigila ningú", es lamenten des del Gremi. Una de les seves queixes principals és que el contacte amb el govern ha estat nul: després de la negativa, van demanar explicacions i, fins i tot, reunir-se amb la regidora de Domini Públic, Cinta Pastó, però encara no han obtingut resposta.
 

Les atraccions de fira, aparcades en un magatzem. Foto: Josep M. Llauradó


Durant aquest 2020 encara no han trepitjat Tarragona, però sí municipis pròxims com Salou, Cambrils, Torredembarra, l'Ametlla de Mar o Sitges. Les imatges de concerts a l'Auditori del Camp de Mart, amb persones saltant i algunes d'elles sense mascareta, van indignar els firaires, ja que consideren que del que se'ls podria acusar, provocar aglomeracions, ja s'ha produït durant les festes i en actes organitzats pel mateix consistori.

Concretament acusen a l'àrea de Cultura de ser la responsable de la negativa del permís, però fonts de Cultura indiquen que la petició ni tan sols els va arribar a ells i que va ser Domini Públic qui va prendre la decisió directament. "Una secretària de l'àrea de Cultura ens va preguntar a quina hora tancaríem i els vam dir que a la que ens diguessin ells i que no vendríem beguda", asseguren des del Gremi. Tot i així, un dels motius per denegar una de les localitzacions de les xurreries -a la Rambla Vella, al costat del Casino- va ser per no afavorir les aglomeracions que es podrien produir de botellots.

En aquest sentit, destaquen que sí que s'hagin permès activitats similars com la Terrasseta dels jardins de Saavedra o bé l'AnellaTapa, un festival amb parades de menjar a l'Anella Mediterrània, al barri de Campclar, del 10 al 13 de setembre. Alhora, recorden que tot i no permetre's aglomeracions als espais públics aquestes sí que es produeixen de manera puntual en centres sanitaris o en supermercats.
 

Un camió, aparcat davant de la nau on hi desen totes les atraccions, també ple d'aparells que enguany no es faran servir. Foto: Josep M. Llauradó



Més de mil famílies

El sector de firaires, com tot allò que està relacionat amb la vida al carrer, es troba afectat des de l'inici del confinament. Segons el Gremi, a la província en viuen més de mil famílies. Unes famílies que es queixen que fins l'any passat els demanaven "col·laboració" amb les festes de barri i que ara no poden dur a terme la seva activitat. "És cert que la gent té por, encara que puguem muntar, però que almenys ens deixin intentar-ho", asseveren.

"No ens poden atribuir cap brot, hem muntat a Salou, a Torredembarra, a Sitges i a València i no hi ha hagut res", expliquen. "Sabem que no els preocupa, perquè ells cobren més que nosaltres", conclouen.

El cas de Tarragona no és l'únic. L'anul·lació de festes majors o d'activitats a l'aire lliure està provocant un efecte cadena, també amb el Carnaval o fires com la de Móra la Nova. Molts dels firaires són joves que, "sense recursos", estan per "atracar bancs". N'hi ha que s'han pogut acollir a un ERTO, mentre que d'altres compten els dies per destapar les atraccions i els camions i sortir a treballar per fi. "L'únic que demanem és poder treballar", asseguren.

D'aquesta manera, han passat d'unes festes en què podrien haver muntat quatre parades de xurreria (Rambla Lluís Companys, Rambla Nova a l'alçada dels Caputxins, avinguda Catalunya i Rambla Vella), així com un lloc d'atraccions a la Rambla Lluís Companys, a no comptar amb cap via per poder tenir ingressos. "Donàvem vida als comerços, no hem tingut una queixa en 7 o 8 anys", expliquen des del Gremi. "Estem molt cremats, no li veiem futur", conclouen.
 

Les taquilles de les fires, en un magatzem. Foto: Josep M. Llauradó


L'Ajuntament ho atribueix a la normativa del PROCICAT

Fonts municipals consultades per aquest mitjà asseguren que la denegació dels permisos "ve determinada per les darreres mesures extraordinàries dictades per l'autoritat autonòmica en salut pública". En aquest sentit, acusen el GREFIC de no aportar "quines mesures de seguretat es prendrien" per donar compliment a la normativa del PROCICAT. Alhora, afegeixen que no els consta que hagin intentat parlar amb el govern després de la denegació.

Per tal de facilitar el muntatge de les atraccions, els organitzadors haurien de tancar l'espai ocupat i, a més, no fer ús d'atraccions que no poguessin assegurar el manteniment de les distàncies de seguretat. "Aquest tipus d'atraccions de fira per sí mateixes comporten l'agrupació de persones al seu voltant, tant de les que esperen per participar, com dels acompanyants o d'altres que s'aturen a la zona per mirar", afegeixen les mateixes fonts.

"Tot això resulta contradictori amb les vigents mesures de restricció i distanciament social. Caldria que haguessin acreditat un pla de mesures concretes i efectives per a cadascuna de les atraccions singularment considerada, així com per tot el grup considerat en conjunt; i encara així, no deixaria de ser un factor de risc per la tendència que tenen aquest tipus d'instal·lacions a atraure públic", indiquen des del govern.

A tot plegat s'hi ha de sumar un decret municipal que prohibeix els actes al carrer més enllà del programa de Santa Tecla "i que incompleixi la disposició general de prohibir reunions de més de deu persones en l'àmbit privat i en el públic, així com qualsevol altre condició o prohibició que prevegin les autoritats competents relacionades amb la situació extraordinària generada per la Covid-19".

[noticia]37859[/noticia]
[noticia]38257[/noticia]