Unes 400 persones assisteixen al concert per al record dels difunts al Cementiri de Reus

Es va retre homenatge a les persones que ens han deixat el darrer any, així com a tots els difunts que reposen en l'emblemàtic recinte funerari

Publicat el 29 de setembre de 2023 a les 10:40
Actualitzat el 29 de setembre de 2023 a les 10:43
Prop de 400 persones han assistit aquest dijous al vespre a la proposta poètica musical Retrobaments que ha acollit el Cementiri General de Reus amb la voluntat de retre homenatge i record a les persones que ens han deixat el darrer any, així com a tots els difunts que reposen en aquest emblemàtic recinte funerari. 

En el seu discurs, abans d'iniciar-se el concert, l'alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, ha tingut paraules de "record emocionat i homenatge" als difunts i ha reivindicat "la riquesa del patrimoni artístic d'aquest recinte, un cementiri històric que expressa els valors d'equitat i respecte que al llarg dels segles han identificat la nostra ciutat".

Per la seva banda, la regidora responsable dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores ha manifestat que "a través d'aquest acte, de l'art i la música mostrem una manera més d'acolliment de tots nosaltres a les persones que ens han deixat aquests darrers mesos".
 

Una proposta amb dues parts

'Retrobaments', l'espectacle d'enguany, va néixer a partir de les sinèrgies entre l'Anna Amigó (Arpa i veu), Marco Ecléctico (espai sonor i DJ) i Irene Benavent (teatre, dansa i dramatúrgia). Aquest projecte es va iniciar arran de la petició concreta dels Serveis Funeraris de Reus i Baix Camp per a crear una peça artística dins del cicle 'Primavera al Cementiri de Reus' el passat mes d'abril.

La proposta ha constat de dues parts, la primera, 'Cadires', tot parlant i reflexionant sobre el record d'aquelles persones que, sense saber-ho, formen part d'aquells petits instants que es converteixen en moments únics.

La segona, 'Enyor', ha donat protagonisme a una peça escènica poètica que ha parlat de la sensació de buit dels éssers propers quan algú traspassa i s'estableix un interrogant que ens deixa sense respostes. Durant l'escenificació s'han presentat les sensacions de com se'ns desperta l'enyorança i com aquesta, amb el temps, es transforma en nostàlgia.

Una nostàlgia que quan es comparteix en comunitat ens fa sentir sostinguts, vius i presents. La música, la dansa i la paraula han acompanyat aquest viatge poètic, vibrant i proper.

Una idea original, text i interpretació d'Irene Benavent, acompanyada per l'Arpa i la veu d'Anna Amigó, amb la producció musical i espai sonor de Marco Ecléctico. Un treball absolutament coral com a ells els agrada definir d'aquest col·lectiu creat recentment i anomenat Sinèrgies Transversals.
 

Una cita anual

Aquest acte va néixer ara farà vuit anys a partir d'una iniciativa dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, l'empresa pública de l'Ajuntament de Reus que gestiona l'equipament municipal. En les diverses edicions hi han participat la Banda Simfònica de Reus, la Cobla de Reus Jove, la Camerata XXI, Albert Galcerà, Albert Carbonell, Anna Amigó, el grup Ennèagon Ensemble, l'Orfeó de Reus, les escoles de dansa del Centre de Lectura i l'Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis..

L'activitat s'emmarca en el projecte iniciat fa anys per donar a conèixer la riquesa històrico-artística d'aquest espai. Un patrimoni viu lligat i representatiu de la història de la ciutat de Reus i una proposta que té com a punt principal el respecte i la sensibilitat per les persones que hi reposen i per les famílies que les acompanyen però que vol també divulgar el camí col·lectiu viscut des de la seva obertura l'any 1871.