"Podríem reutilitzar l'aigua de la depurada de Reus per salvar les 4.000 hectàrees d'avellaners que si no reguem es moriran", ha dit Sergi Claramunt, responsable de Joves de la Permanent Nacional del sindicat. Davant de la subdelegació del govern espanyol, han llençat ous, peces d'ordinadors i han fet un foc, on hi han abocats fems.
Els pagesos han sortit a primera hora d'aquest matí des de diversos punts del Camp de Tarragona, concretament des de Falset, Reus, El Morell i Valls, per dirigir-se cap a Tarragona. Al seu pas per l'N-240, han provocat cues i petites retencions. Un cop han arribat a la capital tarragonina, fent sonar els clàxons dels tractors sonorament, els agricultors han protestat davant de la subdelegació del govern, on hi han llençat ous i fems. Els màxims representants d'Unió de Pagesos hi han fet parlaments, on han exigit al govern espanyol i català una resposta urgent per fer front a la greu sequera que viu el país.
Des del sindicat també lamenten que les administracions no hagin implementat mesures abans per evitar la situació actual. "Tota la vall del francolí no podrà regar, el pantà de Siurana i Riudecanyes estan secs, hi ha la possibilitat de perdre entre 5.000 i 2.000 hectàrees de fruita seca", ha indicat el coordinador territorial del Camp de Tarragona d'UP, Pere Guinovart. Per la seva banda, el coordinador territorial del Tarragonès, Rafel Espanyol, augura una de les pitjors collites i recorda que l'any passat els agricultors van regar amb el 40% de l'aigua que els tocava, fet que, diu, ja va afectar els arbres.
Alhora, ha explicat que els cultius més afectats per la manca de pluja són els avellaners i les oliveres, però els ametllers i la vinya també la pateixen. "Hi ha finques per la zona de Riudoms on les oliveres tenen les fulles caragolades i la flor ja no florirà, la vinya també han brotat, però el brot hauria de tenir mig metre i té quinze o 20 centímetres, no hi sortirà raïm; aquesta sequera s'ho està carregant tot", ha lamentat.
Davant d'aquest episodi de sequera, els agricultors apunten que una de les solucions seria reutilitzar l'aigua de la depuradora de Reus que actualment es llença al barranc de Barenys per acabar al mar. "Es llancen al barranc entre cinc i sis hectòmetres, això són dos pantans de Riudecanyes, l'agricultura en gastem sobre uns dos hectòmetres, no cal llençar-la, fent una cosa ben feta s'aprofitaria per als pagesos, alguna indústria, i a més alliberaríem aigua de boca del pantà per a la ciutadania", ha assenyalat Espanyol.
En paral·lel, els pagesos també han denunciat l'increment de burocràcia que ha de suportar el sector amb la imposició del nou Quadern integrat d'explotació (QIE) per part de l'executiu espanyol i destaquen que Europa no l'exigeix. "Per a les persones que no ho sàpiguen fer tindrà un cost administratiu de 2.000 euros en les explotacions, és una situació inaguantable i hem de dir prou", ha exclamat Guinovart. Així mateix, han denunciat la manca d'ajuts i l'increment dels costos de producció.