Unió de Pagesos ha instat a la Generalitat i a l'Estat a aprovar les actuacions i les infraestructures necessàries per garantir aigua de reg a la pagesia del Camp de Tarragona. El sindicat ha especificat que en el cas dels cultius llenyosos aquestes millores s'han d'aprovar amb caràcter d'emergència i han d'anar acompanyades d'un pressupost suficient per garantir-ne la supervivència.
Així mateix, també ha instat l'ACA i el Departament d'Acció Climàtica a accelerar els tràmits i les obres perquè les depuradores (EDAR) de Reus i Santa Oliva puguin reutilitzar l'aigua per a usos agrícoles. En aquest sentit, l'ACA ha adjudicat la redacció del projecte de construcció d'una Estació de Regeneració d'Aigua (ERA) a la depuradora de Reus.
La redacció del projecte de construcció de l'ERA s'ha adjudicat per uns 202.000 euros i l'equipament podria tractar uns 20.000 metres cúbics cada dia. El projecte també preveu la construcció d'una conducció fins a una bassa per emmagatzemar l'aigua regenerada.
És precisament aquesta aigua la que reclamen els pagesos per poder regar, però no hi ha terminis definits. A banda, l'ACA té previst finançar l'any 2026 l'execució del projecte de millora de tractament biològic de l'EDAR, pressupostat en 2,2 milions d'euros.
1,6 milions d'euros per millorar el tractament de les aigües residuals de l'EDAR de Reus
Paral·lelament, l'ens destinarà 1,6 milions d'euros en tres anys per millorar el tractament de les aigües residuals a l'EDAR, unes obres que executarà Aigües de Reus. Els diners es distribueixen en tres anualitats: gairebé 689.000 euros el 2024, 500.000 el 2025 i 500.000 més el 2026.
Entre els treballs que es faran enguany hi ha la reposició dels equips i adequació de la central de cogeneració, la millora de la ciberseguretat del sistema de monitorització, la reposició del sistema de tracció dels filtres premsa, les obres de reparació integral del digestor secundari i la realització d’un estudi per a la implantació d'un sistema de codigestió que permeti produir més biogàs i fer la instal·lació més autosuficient des d'un punt de vista energètic.
Acabar amb el dèficit hídric del Priorat
Per Unió de Pagesos, una altra de les prioritats és que la Generalitat agilitzi al màxim les obres dels projectes que va presentar el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, el 14 de gener a Falset, que han de servir "per resoldre de manera estructural el dèficit hídric al Priorat i garantir la continuïtat de l'activitat agrària".
Es tracta de dos projectes: l'arribada d'aigua del riu Ebre des de Garcia (Ribera d’Ebre) fins al pantans de Guiamets i de Siurana i el projecte de connexió del pantà de Margalef amb la xarxa de regadiu del canal Garrigues-Sud.
Aigües subterrànies per al reg
També es reclama rapidesa a l'ACA en els tràmits de les sol·licituds per a autoritzacions temporals de derivacions o captacions d'aigua subterrània que facin els pagesos per a la supervivència dels cultius llenyosos, així com que no se'ls cobri la taxa del tràmit, que té un cost de 816,60 euros.
El sindicat demana també als ajuntaments consorciats al minitransvasment de l'Ebre que demanin més dotació al CAT per poder reduir l'extracció d'aigües subterrànies. Unió de Pagesos rebutja la intenció de molts consistoris de recuperar pous d'aigua perquè considera que aquest recurs s'ha de prioritzar per a la producció d'aliments.
Finalment, els pagesos demanen que les ERA reservin una dotació específica d'aigua regenerada per als usos agraris.