Unió s'abstindrà en la votació de l'AMI

Esquerra, Convergència i la CUP han fet la presentació conjunta de la moció amb el suport d'Òmnium i l'ANC

Publicat el 09 de juliol de 2015 a les 14:01
Actualitzat el 18 d’octubre de 2023 a les 13:22

Pau Ricomà (ERC), Jordi Martí (CUP), Cristina Guzmán (CiU) i Xavier Puig (ERC), en el registre de la moció aquest matí. Foto: Cedida.


Aquest dijous a les onze del matí els regidors dels grups municipals de Tarragona de Convergència, Esquerra i la CUP han registrat l'entrada de la moció que vol l'adhesió de Tarragona a l'Associació de Municipis per la Independència. El proper ple, del 17 de juliol, serà el segon cop que es votarà aquesta proposta, després que es rebutgés l'octubre de 2013 amb el vot en contra del PSC i del PP, l'abstenció d'ICV-EUiA i l'absència del regidor d'Unió Albert Vallvé. Cristina Guzmán, consellera independent del grup municipal de Convergència i Unió, ha destacat que si no s'aprovés seria «la tercera vegada que l'Ajuntament es posiciona contra el procés i el dret a decidir, després que rebutgés una moció de suport al Pacte Nacional pel Dret a Decidir». El consistori tarragoní, però, sí que va votar a favor de donar suport al 9N, amb els vots -tots- de Convergència i Unió i d'Iniciativa, i amb l'abstenció del PSC.

Després del comitè local que es va produir aquest dimecres a la seu d'Unió Democràtica de Catalunya a Tarragona, la decisió del regidor Josep Maria Prats, però, ja està presa: s'abstindrà. Creu que aquest sentit de vot concorda amb la línia adoptada pel partit, malgrat les múltiples adhesions d'alcaldes d'Unió a l'AMI. Això, però, assegura que no trencarà el grup municipal, «tots tenim llibertat de vot», assegura en declaracions a TarragonaDiari.cat.

La «unitat», doncs, de la que parlava Rosa Maria Codines, presidenta d'Òmnium al Tarragonès, durant la roda de premsa de presentació, serà exclusivament dels partits amb convicció independentista i no pas a favor del dret a decidir. L'ecosocialista Arga Sentís repetirà el sentit de vot, l'abstenció, i el PSC optarà possiblement pel «no», igual que el Partit Popular o Ciutadans, amb vuit vots a favor, dues abstencions i disset en contra. Tot plegat preocupa els promotors ja que «els estatuts de l'AMI diuen que es promou el dret a decidir en un sentit democràtic». L'adhesió suposaria a l'Ajuntament de Tarragona al voltant d'onze mil euros anuals, «una quantitat semblant a la que es paga a l'Associació Catalana de Municipis o a la Federació de Municipis». 

L'opció d'un referèndum, com a Altafulla, sortida d'urgència

Per no tornar a perdre la votació i tenint en compte «l'aritmètica complicada» del ple de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Molinera, membre de l'AMI i regidor a l'Ajuntament d'Altafulla, ha plantejat la possibilitat de convocar una consulta, a l'estil de la que va organitzar al seu municipi. Aquesta seria una proposta que agradaria a Iniciativa però que, a una setmana del ple, caldria veure quina seria la resposta del PSC.

Molinera ha explicat que hi ha més de set-cents municipis adherits, «entre ells una setantena són d'alcaldes socialistes» i que davant la possibilitat que Reus pugui adherir-s'hi «seria molt bonic que les dues grans ciutats del Camp fessin el pas», ha dit. Per la seva banda, el regidor Xavier Puig, del grup d'Esquerra a Tarragona, ha assegurat que la moció «és un símbol» i que parteix de la voluntat dels 9.370 signants a favor de la proposta, una campanya que va iniciar la secció local de l'ANC. Creuen que «Tarragona no pot perdre el fil del país» i, en paraules de Carles Xavier Gómez, president de l'ANC de la ciutat, «Tarragona és una ciutat catalana i el 27 de setembre ho demostrarà». Gómez ha recordat que si es produís aquesta seria la tercera consulta en aquest sentit, després de Tarragona Decideix i del 9N.
 

Imatge de la roda de premsa aquest migdia a l'ajuntament. Foto: Josep M. Llauradó