La URV accelera la transició energètica amb noves instal·lacions fotovoltaiques

El 2027, la universitat tarragonina preveu generar el 20% de la seva energia amb plaques solars

La URV continua instal·lant plaques solars amb l'objectiu d'autoabastir-se.
La URV continua instal·lant plaques solars amb l'objectiu d'autoabastir-se. | Cedida
03 d'octubre de 2024, 13:28

La Universitat Rovira i Virgili (URV) continua avançant en la seva estratègia de sostenibilitat amb la instal·lació de noves plantes fotovoltaiques als seus campus. Recentment, s'han col·locat plaques solars a les cobertes de la Facultat d'Economia i Empresa, l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura, a Bellissens, i al Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació, a Sescelades. Amb aquestes noves actuacions, la majoria dels campus de la URV ja disposen d'energia solar.

Aquestes accions formen part d'un pla més ampli que continuarà fins al 2027, any en què es preveu que un 20% de l'energia consumida per la universitat provindrà de fonts solars. En la fase actualment completada, s'estima un estalvianual de 52.000 euros gràcies a l'energia generada. Abans d'aquestes noves instal·lacions, ja s'havien col·locat plaques als campus de Catalunya, Terres de l'EbreSescelades, i la producció total d'energia solar ascendeix a 933.000 kWh anuals, equivalents al 6% del consum total de la URV.

La següent fase d'instal·lació està prevista per al 2025 i es farà a la Facultat de Turisme i Geografia, a Vila-seca, així com noves àrees del campus Sescelades, incloent l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química i les facultats de Química i Enologia. A més, el 2026 es preveu la instal·lació de plaques a la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia, actualment en obres, i al celler experimental de Mas dels Frares, on també es duran a terme reformes necessàries.

Aquest projecte se suma a les iniciatives ja implementades per la universitat en matèria d'estalvi energètic, que han permès reduir en un 40% el consum elèctric per metre quadrat en els darrers vint anys. De cara al 2030, l'objectiu de la URV és reduir el consum elèctric un 50% i eliminar completament l'ús de gas natural i altres combustibles fòssils. Així, es preveu substituir les actuals calderes de gas per sistemes de calor més sostenibles. Cal destacar que des del 2018, el 100% de l'electricitat consumida a la URV prové de fonts renovables certificades.