La URV avança en la creació de noves places de professorat permanent

La universitat tarragonina ha convocat en el darrer any 140 places de professors permanents, 68 de les quals de nova creació

  • La URV ha convocat 140 places de professorat permanent en el darrer any. -
Publicat el 22 de maig de 2025 a les 10:48

La URV ha fet un pas endavant en el darrer any en la creació de places de professorat permanent. En aquest sentit, en el marc del Claustre Universitari de la URV, celebrat aquest dimecres 21 de maig, el rector Josep Pallarès, en el seu informe anual, ha destacat les 140 places de professorat permanent convocades, de les quals 68 són noves i la resta corresponen a convocatòries ordinàries. Així mateix, durant el Claustre també s'ha presentat el nou pla estratègic d'internacionalització i s'ha fet una radiografia de les mesures que s'han tirat endavant per enfortir l'ús del català i el plurilingüisme a la URV.

Pel que fa a les noves places, se n'han convocat fins a 140 de les diferents tipologies de professorat permanent o en un itinerari d'estabilització. Concretament, 84 són places de professor lector, de les quals 68, les que estan incloses en la convocatòria Maria Goyri, són noves. La resta corresponen a convocatòries ordinàries. En aquest sentit, també s'han convocat 27 places de professorat agregat, deu de professorat titular d'universitat, dues de professorat titular d'universitat vinculat a institucions sanitàries, sis de professorat catedràtic d'universitat i onze de professorat catedràtic contractat.

En l'informe anual, el rector també ha destacat l'aprovació del nou Estatut, que actualitza la URV i la prepara "per afrontar els reptes del futur"; les obres a la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia, que pal·lien un deute històric; els compromisos tancats per fer realitat el trasllat de la Facultat de Medicina; les aliances amb institucions i agents econòmics del territori que s'han continuat teixint, i la celebració a la URV d'esdeveniments importants com ara els Campionats de Catalunya Universitaris i la trobada estatal de secretaries generals de la CRUE.

Enfortint l'ús del català

L'informe de política lingüística també ha format part de l'ordre del dia. Les accions portades a terme durant el 2024 han permès avançar en els objectius d'enfortir l'ús normal i preferent del català com a llengua pròpia de la URV i augmentar el plurilingüisme de la comunitat universitària potenciant la formació i l'acreditació en terceres llengües. Així, s'han desenvolupat campanyes com ara 'Viu la URV en català' i 'Si et canvien l'idioma' i s'ha instal·lat per primer Punt de Drets Lingüístics de la URV, a més de les accions habituals del Servei Lingüístic i de Publicacions URV, que celebren el trentè i el vintè aniversari, respectivament.

També s'han tirat endavant convenis i acords al voltant de la llengua, com la ratificació dels compromisos de la URV amb les recomanacions de la Carta universitària de la llengua, impulsada per la Xarxa Vives, la signatura del conveni amb la Fundació.cat per a la instal·lació d'un sensor de la Xarxa de Monitoratge del Català Digital i l'adhesió al manifest 'Català per a tothom'. Igualment hi ha desplegats plans específics, com ara el d'acollida lingüística i cultural, i els d'increment del català a la docència i a la recerca, un dels àmbits on té més dificultats per créixer.

Segons l'informe presentat pel Comissionat de Política Lingüística, José Antonio Moreno, la presència del català com a llengua de docència als graus de la URV és del 81,65%, una dada que només superen la UAB i la UdG, mentre que en màsters, on hi ha marge de millora, és del 38,13%, amb UVIC, UdG i UAB superant el 50%. Durant el curs passat, la comunitat universitària va presentar 31 queixes en relació amb la manca d'ús del català. Pel que fa al foment del plurilingüisme, s'ha desplegat al Pla per a la millora de les competències en terceres llengües a la URV.

Arriba el Pla estratègic d'internacionalització 2026-2030

En el Claustre també s'han presentat l'informe d'ocupabilitat 2024 i els informes de seguiment dels plans estratègics del CRAI, de Docència (PLED) i de Recerca i Innovació (PERI), i s'ha fet l'informe de tancament de la Visió Internacional 2025, que ha orientat les accions institucionals en matèria d'internacionalització al llarg dels darrers anys. Aquest pla ha estat un instrument fonamental per enfortir la dimensió internacional de la URV i posicionar-la com una universitat oberta al món, activa en l'àmbit europeu i compromesa amb els valors del progrés global, la sostenibilitat i la inclusió.

La Visió Internacional serà substituïda pel Pla estratègic d'internacionalització 2026-30, que ha iniciat el procés de redacció i que constarà de tres grans eixos: el de mobilitat, per tal que estudiants, docents, investigadors i PTGAS enforteixin l'aprenentatge intercultural i la col·laboració global; el d'internacionalització del currículum, és a dir, la incorporació de visions globals a la comunitat URV per preparar ciutadans amb vocació internacional, i el de cooperació acadèmica i científica institucional per impulsar la col·laboració en recerca i projectes conjunts amb institucions d'arreu del món.