Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han aconseguit produir sucs de raïm i préssec amb residus del procés de vinificació i restes de polpa. La investigació, publicada a la revista científica 'Foods', ha utilitzat mares del vi, uns residus que estan carregats de compostos bioactius com els polifenols, que tenen propietats antioxidants i antimicrobianes. Les mares del vi s'han incorporat als sucs en concentracions de l'1,5% i el 2%, i per aquesta raó es poden considerar "més saludables".
Els resultats van mostrar un augment significatiu del contingut de polifenols (un 75%), de l'activitat antioxidant d'aquests sucs (un 75%) i del contingut de sòlids solubles totals, en un 10%. A més, durant l'emmagatzematge en refrigeració, el suc funcional va mantenir estables propietats com el pH i l'acidesa.
"Aquest suc funcional podria tenir una vida útil més llarga i oferir beneficis per a la salut"
"Aquests resultats ens fan pensar que aquest suc funcional podria tenir una vida útil més llarga i oferir beneficis per a la salut gràcies als seus compostos bioactius", ha remarcat Miquel Mulero, investigador del Grup de Recerca en Nutrigenòmica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i que ha treballat conjuntament en l'estudi amb el grup de l'IRTA ubicat al Fruitcentre de Lleida.
María Isabel Bravo, investigadora del grup de recerca Nutrigenòmica de la URV, ha indicat que "aquest nou producte, que allarga la vida útil del suc fresc de préssec i raïm i afegeix valor nutricional, és una oportunitat per valoritzar un subproducte de la indústria vinícola dins del marc de l'economia circular".
Així mateix, ofereix una oportunitat als productors de fruita de pinyol per valoritzar aquests productes, incrementant el seu valor econòmic i contribuir a una major sostenibilitat en la producció agrícola i alimentària.