Els investigadors d'Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) col·laboren amb la marca cafetera Incapto en un projecte que converteix el marro del cafè en bioplàstics i altres materials compostos amb els quals es pot fabricar peces de cafeteres, entre d'altres. Segons els investigadors del projecte, al planeta es consumeixen uns 9,5 milions de tones de cafè i cada tona genera 650 quilos de pòsit, 6,2 milions de tones de pòsit anuals.
Com és un residu orgànic "ric en material lignocel·lulòsic", amb un tractament fisicoquímic, allibera uns sucres que es transformen en bioplàstics amb l'acció de microorganismes. Incapto preveu fabricar components de cafeteres i materials d'un sol ús amb el bioplàstic resultant.
La recerca vol trobar productes de valor afegit a partir de biomassa "que és una de les principals fonts d'energia verda que hi ha al planeta" i incentivar l'economia sostenible i circular. La investigació compta amb ajuts de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat i forma part d'una tesi doctoral de Vaibhav Andhalkar, supervisada pels investigadors del grup de recerca Tecnio AMIC (Aplicacions Mediambientals i Industrials de la Catàlisi).