UGT-Serveis Públics de Tarragona ha convocat, aquest dijous 6 de juny, una roda de premsa per exposar l'acord a què ha arribat el sindicat amb el departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya en referència a la residència de gent gran de Reus. Com ja es va confirmar el passat 28 de maig, el Govern invertirà 14 milions d'euros en la reforma integralde l'equipament per garantir la seva reobertura en els pròxims anys.
Arran d'això, UGT ha desconvocat les concentracions programades per a iniciar-se aquest divendres 7 de juny, i continuar setmanalment, davant l'Ajuntament de Reus. "Amb l'acord damunt de la taula preferim que tanqui per fer les obres, però no pararem d'insistir perquè torni a obrir en un període de quatre anys, com a centre públic, i que els residents puguin tornar", ha afirmat Joan Reinaldo, secretari general de la UGT-Serveis Públics Tarragona.
Drets Socials continua avançant amb "normalitat" en el trasllat de residents, que haurà de finalitzar el pròxim 30 de juny perquè el centre tanqui per reformes. Fins al moment, segons informen des del sindicat, unes 20 persones s'han traslladat a la residència Mare de Déu de la Mercè de Tarragona -amb prioritat per davant de les llistes d'espera- i pràcticament una trentena ho faran a la residència Horts de Miró, també a Reus, amb l'obertura de noves places en la segona planta, que també permetrà que alguns dels treballadors i treballadores es quedin a la ciutat.
Altres usuaris i familiars haurien optat -voluntàriament- per residències privades a Reus, on s'han agilitzat els tràmits i s'han fet ajustos tècnics per oferir "llits públics". Des d'UGT detallen que encara quedarien unes poques famílies per reubicar de cara a la setmana vinent i que la resta de residents s'han traslladat a Ballesol, Ítaca, Misericòrdia i Natura, que han obert places concertades per aquests usuaris.
Detalls de l'acord
Reinaldo ha descrit les "llargues gestions" que el sindicat ha fet amb la Generalitat per assolir l'acord i el treball de les delegades d'UGT fent costat al centre i establint contacte directe amb els responsables i portaveus de l'Ajuntament de Reus i UGT Catalunya per instar el departament a implicar-se d'acord amb les seves competències.
Ha afirmat que "no ha sigut fàcil ni pas ràpid", però que la insistència, amb més d'11.000 signatures recollides en contra del tancament, ha accelerat el "viratge" cap a garanties de reforma i futura reobertura. A partir d'ara, tot i que aturen les reivindicacions per mantenir oberta la residència, continuaran "vigilant perquè el compromís tiri endavant i es garanteixi que, un cop acabades les obres, la residència sigui 100% pública, amb bones condicions laborals i un servei de qualitat", ha recalcat Neus Roig, secretària d’organització del sindicat.
L'acord a què s'ha referit Joan Reinaldo consta dels següents punts: el benestar dels treballadors, que han estat reallotjats i compten amb el compromís que tornaran al centre; la inversió de 14 MEUR per a les obres de reforma, que des d'UGT vetllaran perquè sigui una realitat; i accelerar, per part de l'Ajuntament de Reus, el conveni amb la Generalitat per a l'increment de les places d'Horts de Miró.
El conflicte i la "sortida" amb Horts de Miró
L'Ajuntament de Reus, de fet, havia aprovat ja en el ple d'octubre del 2023 la continuïtat del conveni amb Drets Socials per assolir el 100% de les places en funcionament d'Horts de Miró, per passar de 29 a 58 totals i poder prestar un servei ampliat aquest mateix 2024. Després d'uns mesos en què la situació ha arribat a ser "crítica", ja que l'obertura d'aquestes noves places es podria ajornar, ara la Generalitat dona llum verda al seu aforament complet.
Des d'UGT-Serveis Públics argumenten que la "pressió" de les reivindicacions ha sigut clau per accelerar, a efectes pràctics, el conveni i aconseguir "l'obertura de la segona planta que fins ara no estava disponible". El mes passat, Canal Reus va informar ja de l'arribada dels deu primers usuaris, a l'espera de saber com evolucionaria el trasllat dels residents de l'ICASS.
Ara, es confirmaria que gran part d'aquestes places les ocuparan, de forma esgraonada, usuaris d'aquesta altra residència de Reus, i que segons els llits que quedin buits, començaran a ingressar avis i àvies de la llista d'espera.
Això facilitarà la "transició" d'un centre a l'altre dels residents i evita majors desplaçaments per aquests i les seves famílies. "El vincle familiar que acaben creant els residents amb els treballadors és molt més fort del que pot sorgir en un hospital i, per això, tot el conflicte ha suposat un daltabaix i la desolació de familiars i usuaris", tanca Joan Reinaldo.