«Val més el 10% d'alguna cosa que el 55% de res», Poblet sobre BCN World

Els alcaldes de Vila-seca i Salou defensen, al Parlament, la baixada del tipus impositiu en el macrocomplex d'oci que s'ha de construir a la Costa Daurada

Publicat el 21 de gener de 2014 a les 10:07
Josep Poblet, alcalde de Vila-seca, en la seva intervenció a la Comissió d'Economia, Finances i Pressupostos del Parlament de Catalunya. Foto: Parlament.cat

Josep Poblet, alcalde de Vila-seca, ha estat el primer a comparèixer davant dels diputats al Parlament per defensar el projecte BCN World. El també president de la Diputació de Tarragona ha elogiat la tasca feta per la llei que ara es vol modificar i el procediment d'urgència que s'està duent a terme per elaborar la nova legislació que ha de facilitar la implació del macrocomplex recreatiu a la Costa Daurada. Un projecte que, segons l'alcalde de Vila-seca, farà que la Costa Daurada «passi a ser un destí turístic de primer nivell mundial a mig camí entre el turisme americà i asiàtic».

Amb tot, Poblet ha demanat que la modificació de la llei 2/1989, del 16 de febrer, es faci pensant en tot l'àmbit català i no només pel BCN World. Una altra sol·licitud del batlle vila-secà ha estat excloure el parc temàtic de Portaventura com a zona apta pel joc. Un punt que sembla que comparteixen totes les parts.

A banda, Poblet s'ha atrevit a opinar sobre la baixada del tipus impositiu que preveu la futura llei: «val més el 10% d'alguna cosa que el 55% de res». I ha demanat, «no distreure'ns més en el joc i posem l'accent en l'urbanisme».

L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha recordat que la única economia que té el municipi que ell governa és el turisme. El batlle ha recordat que «cada vegada hem de ser més competitius i per fer-ho hem d'apostar per especialitzar la nostra oferta». BCN World, segons Granados, és «un projecte singular i únic que ajudarà a desestacionalitzar l'oferta turística del territori». En aquest sentit, l'alcalde espera que aquesta desestacionalització millori la qualitat dels contractes dels treballadors del sector serveis del territori.

Granados ha acabat la seva intervenció demanant que el Parlament faciliti «la implantació d'aquest projecte que és tan necessari per Salou, Vila-seca i el territori.

Els grups parlamentaris mostren les seves preocupacions

Els diputats d'ERC i del PSC han mostrat la seva preocupació per conèixer les previsions de creixement urbanístic dels municipis de Vila-seca i Salou si es tira endavant el projecte i l'impacte comercial que pot tenir BCN World en relació a les àrees comercials properes. Xavier Sabaté (PSC) ha criticat la rebaixa impositiva que es vol dur a terme i Argonés (ERC) ha alertat de la possible pèrdua de la marca familiar de la Costa Daurada.

Una preocupació que també ha expressat el diputat del PP, Rafael Luna, que ha lamentat la «minsa informació» que s'ha donat del projecte. Seguin en aquesta línia, Hortènsia Grau (ICV-EUiA) ha dit que el projecte és una «venda de fum per reactivar un model d'explotació immobiliària». L'ecosocialista també ha lamentat que «ningú coneix als inversors».

Un punt en el qual ha coincidit el diputat de C's que ha parlat de la llei definint-la de «vestit a mida per un projecte que no tenim cap certesa que es faci».

Des de la CUP també s'han mostrat contraris a un projecte que han definit com «de ficció» i  han preguntat si «els beneficis dels quals es parla repercutiran en la població».

Albert Batet (CiU) ha introduït amb les seves preguntes les respostes de Poblet: «Aquests mateixos dubtes que sento avui sobre l'especulació urbanística», ha dit Poblet, «els vam sentir el 1989 —quan es va aprovar la llei 2/1989— i des de llavors no s'ha construït ni un metre quadrat residencial a la zona del CRT».

Seguiu les compareixences en directe.