Valls commemorarà el 25N amb xerrades, tallers i activitats amb la implicació de les entitats locals

Les activitats arrenquen el 19 de novembre i s’allargaran fins el dia 29, amb la lectura del manifest del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones

Una dona col·loca una rosa per homenatjar a les víctimes de violència masclista
Una dona col·loca una rosa per homenatjar a les víctimes de violència masclista | Nació
14 de novembre de 2024, 11:02
Actualitzat: 11:02h

Exposicions, conferències i tallers són algunes de les propostes de la celebració del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, una commemoració que s’allargarà fins el proper 29 de novembre i que compta amb la implicació de l’Ajuntament de Valls i diverses entitats. L’acte central serà el dilluns dia 25 de novembre al matí amb la lectura del manifest institucional a la plaça del Blat a càrrec de l’alumnat de secundària dels centres educatius de Valls i l’actuació musical de la cantant vallenca Elena Volpini.

La commemoració, amb l’impuls de la regidoria d’Igualtat i Feminismes i amb el suport del Consell de Dones i la Taula de Coeducació, compta amb diverses activitats programades gràcies a la implicació d’entitats. La seva participació ha permès ampliar la programació enguany amb més activitats, junt amb l’impuls de diverses regidories de l’Ajuntament, en una proposta de treball transversal i interseccional. D’aquesta manera, s’han sumat a la commemoració Afasit, l’Associació de Dones de Valls, Cine Club Valls, Ocell de Foc, Associació de Dones No Estàndard, Cuentropía Cooperativa, la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere i les diferents comissions liles dels centres de secundària.

La regidoria d’Acció Cívica i Joventut també hi participa amb l’organització d’un concurs de fotografia amb motiu del 25N que reunirà totes les obres presentades en una exposició que es podrà visitar a l’Espai Jove de Valls del 19 al 28 de novembre. A la convocatòria hi han participat joves de 14 a 29 anys que s’han inspirat amb la violència masclista per a les seves fotos, en un concurs que donarà a conèixer els guardons el mateix 25 de novembre a l’Espai Jove.

Els primers actes

Els actes de la commemoració arrencaran però abans, el dimarts dia 19 de novembre, i tindran l’antic Convent del Carme com escenari, en concret, amb la presentació del llibre Les flors de Nura sobre prevenció de violències sexuals infantils a càrrec de l’autora, Núria Bosch, i a continuació, amb la xerrada d’educació sexual de la sexòloga Elena Piñol de Cuentropía Cooperativa.

El dijous dia 21 la programació inclou xerrades com la que pronunciarà M. Rosa Llurba, presidenta de l’Associació de Dones de Valls a Vallsgenera, un taller artístic de creació de pancartes pel 25N a l’Espai Jove, un contacontes infantil a la Biblioteca Carles Cardó sobre igualtat de gènere a càrrec d’Assumpta Mercader, així com la projecció al Cine Club Valls de l’IEV de la pel·lícula «Siempre nos quedará mañana» de la directora Paola Cortellesi. El divendres dia 22 al vespre, la Plaça Pilar Prim acollirà els monòlegs de Nus Cooperativa, on s’interaccionarà amb el públic sobre l’assetjament i les violències masclistes.

La jornada central de la commemoració, el dilluns 25 de novembre, s’encetarà amb la lectura del manifest institucional a càrrec dels alumnes dels centres de secundària i l’actuació d’Elena Volpini a la plaça del Blat on també s’instal·larà durant tot el dia un espai d’homenatge a les víctimes de violència masclista. Aquest espai estarà obert a la ciutadania per dipositar flors o escrits durant tot el dia.

Els actes commemoratiu enfilaran la recta final el dijous 28 amb la xerrada Violència masclista a dones amb diversitat funcional de Carme Riu Pascual, fundadora i actual presidenta de l’Associació de Dones No Estàndards, en una conferència emmarcada en la celebració de la Setmana de les Capacitats. Les activitats programades es tancaran el divendres 29 amb la una jornada de sexualitat a l’Espai Jove que inclourà una xerrada sobre mètodes anticonceptius i its de Gemma Martínez, llevadora del CAP, i el taller Parlem sense tabús de Fundació Siurana.

Arxivat a