REPORTATGE

Valls recupera la memòria dels barris a través dels primers plans del veïnat

Marta Parés Mulet és la guanyadora de la beca de fotografia Pere Català i Pic 2022. Ha protagonitzat l'exposició fotogràfica que ha acollit la Sala Sant Roc de l'Institut d'Estudis Vallencs.

Imatge de la inauguració de l'exposició a la sala Sant Roc
Imatge de la inauguració de l'exposició a la sala Sant Roc | Institut d'Estudis Vallencs
08 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:39h

Valls reivindica la memòria viva dels barris de la ciutat a través de la Marta Parés Mulet. És la guanyadora de la beca de fotografia Pere Català i Pic 2022, una convocatòria promoguda per l'Institut d'Estudis Vallencs que compta amb el suport de la Diputació de Tarragona.

La fotògrafa, mitjançant l'exposició que ha acollit la Sala Sant Roc de l’IEV durant el mes de març, ha treballat especialment els barris emergents dels anys seixanta, que van representar un creixement més perifèric del que era el nucli històric de la ciutat.

En aquest sentit, la «Memòria dels barris» és un treball fotogràfic i documental «que busca l'essència del barri a través del pas del temps» i gràcies a la mirada i la veu de les veïnes i veïns de barris concrets com el de la Xamora, la Fraternal i Sant Josep Obrer «podem descobrir aquesta essència, el gran tresor que guarda el cor d'un barri, que és la germanor, la convivència, l'organització i les ganes d'estar junts», exposa Parés a TarragonaDigital.

Dels orígens de la vida a l'actualitat

Les fotografies de la Marta Parés fan un repàs dels orígens dels barris, de les celebracions i de la vida quotidiana a cavall del passat i del present. De fet, els treballs que es poden veure en la mostra endinsen l'espectador «en un vaivé de sensacions personals, talment com un ball de festa major», constata la fotògrafa.

Durant un any, Parés explica a aquest mitjà que s'ha volgut impregnar de la personalitat dels diferents barris de la capital de l'Alt Camp, ja que cadascun és diferent, singular, però amb una història comuna alhora. Això es deu al simple fet que «a cada carrer hi ha tantes històries com persones hi habiten» i, per aquest motiu, la fotògrafa ha anat més enllà del relat de superfície i ha buscat els perfils més personals i en primer pla de cada barriada «per identificar i plasmar una idiosincràsia concreta per a cada barri».

Val a dir que en els barris cada vegada més hi ha una percepció creixent que el veïnat nouvingut s'implica menys en la vida comunitària, defuig de les responsabilitats i mostra poc interès per les activitats que es creen, una realitat que contrasta notòriament amb la vitalitat de les comunitats d'anys enrere.

Un premi dotat amb 1000 euros

La beca de fotografia compta amb el suport de l’Ajuntament de Valls, la Diputació de Tarragona i Llumull-Accions Audiovisuals. A banda de la dotació econòmica, la beca també inclou que el guanyador pugui exposar el seu treball acabat a l’Antic Hospital de Sant Roc, com en el cas de l'exposició d'aquest mes de març de Marta Parés.