La pancarta pels presos polítics ja llueix a la façana de l'Ajuntament de Tarragona. El debat de la moció presentada pels partits independentistes es va decidir pel vot de qualitat de l'alcalde, Pau Ricomà, ja que va acabar en empat. Aquest dijous ha arribat el dia esperat per a molts independentistes. Segons fonts del govern municipal, la pancarta es va encarregar dilluns passat i té un pressupost de 359,37 euros (IVA inclòs).
Laura Castel, quarta tinenta d'alcalde i Consellera de Contractació, Turisme i Desenvolupament Econòmic, ha expressat que "el penjament d'aquesta pancarta és un acte de democràcia, després de l'acord de l'última sessió del Consell Plenari". En aquest sentit, la republicana ha destacat que és una acció que s'emmarca en la llibertat d'expressió per donar visibilitat a "la laminació de drets fonamentals" que pateix Catalunya.
Castel ha assegurat, però, que de la mateixa manera que s'ha penjat per un acord del ple, en cas que s'aprovés el fet de retirar-la, no dubtarien en fer-ho perquè "per sobre de tot som demòcrates".
La consellera ha apuntat que els partits que la volen treure s'haurien de preguntar perquè els molesta una pancarta que "denuncia que s'estan violant uns drets" i per què necessiten que es tregui del balcó perquè la reivindicació, ja que potser "els hi remou la consciència". Aquest dard enverinat sobretot anava dirigit a PP i PSC/PSOE perquè "defensen la llibertat de presos polítics a Veneçuela i Turquia però aquí els volen invisibilitzar".
Castel ha defensat que portar a plenari el fet de penjar la pancarta és un exercici de la democràcia. Ha apuntat que Ada Colau "va tirar pel dret" penjant-la a l'Ajuntament de Barcelona però aquí s'ha volgut buscar aprovar-ho en una sessió plenària perquè "abans que ser independentistes i d'esquerres, som demòcrates". A més, ha recordat que governen en coalició amb En Comú Podem Tarragona.

La pancarta dels presos polítics penjada a l'Ajuntament de Tarragona. Foto: Jonathan Oca
Les reaccions
El portaveu de Cs, Rubén Viñuales, ha recordat que la moció per poder penjar la pancarta es va aprovar perquè faltava un conseller del PSC (Berni Álvarez) i amb el vot de qualitat del batlle republicà. El líder de la formació taronja ha lamentat que "la gent que no és independentista es trobi això" quan arribi a la plaça de la Font.
Viñuales considera que la pancarta "el que fa és extirpar una part de la ciutadania que no va votar els partits independentises a les eleccions" i per això ha assegurat que demanaran la celebració del ple extraordinari perquè es tregui aquest element del balcó principal del consistori. En aquest sentit, ha afirmat que "avui és un dia trist, crec que hi ha un divorci amb la societat de Tarragona".
[blockquote]"Avui és un dia trist, crec que hi ha un divorci amb la societat de Tarragona"[/blockquote]
El portaveu ha apuntat que des de Cs consideren que "no són presos polítics i que en tot cas, serien polítics presos" i ha demanat "respecte per al procés judicial" i ha etzibat que la pancarta "ataca la línia de convivència de la ciutat".
Ramos ha etzibat que espera que tot això no serveixi per encobrir un desgovern dels republicans i dels comuns i ha dit a Ricomà que sigui responsable i governi per tota la ciutadania. La socialista
La socialista ha carregat contra els comuns per "ser uns irresponsables" i abstenir-se en la votació de la moció de la pancarta. De la mateixa manera, els ha recriminat el seu paper en la investidura fallida de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.
Per altra banda, no està d'acord amb Viñuales i ha dit que "em sembla escandalós demanar un ple extraordinari per aquest tema". Sobre això, ha recordat que hi ha un ple al setembre i que "es pot presentar una moció".
[blockquote]"Em sembla escandalós demanar un ple extraordinari per aquest tema"[/blockquote]
Ramos ha sortit al pas de les crítiques al regidor del PSC Berni Álvarez, absent en els dos plenaris celebrats durant el que portem de mandat. La portaveu ha dit que "no dimitirà i a més, farà una feina fantàstica".

La pancarta pels presos polítics a l'Ajuntament de Tarragona. Foto: Jonathan Oca
El PP, decebut amb el PSC
José Luis Martín, portaveu del PP, lamenta que "la indolència del PSC" i recrimina als socialistes que "si ens hagués acompanyat per demanar un plenari extraordinari a l'agost, hauríem evitat que la pancarta romangui penjada durant tot un mes".
El PP ha explicat que van establir contactes amb PSC i Cs quan "l'alcalde Ricomàva fer ús del seu vot de qualitat per donar aparença de legitimat a una imposició partidista i sectària que demostra el seu menyspreu a la casa de tots els tarragonins, una incapacitat per governar Tarragona i un tarannà d'agitador social més que d'alcalde". Per revertir la situació, afirma, es volia instar al batlle a convocar una sessió plenària extraordinària i per això, els socialistes "eren imprescindibles". Per això, etziba que "lamentem la indolència dels socialistes, ja que han donat prioritat a les vacances dels seus consellers abans que a la urgència de convocar-lo al mes d'agost".