VÍDEOS Cap incidència durant la prova de sirenes de risc químic a Catalunya

Protecció Civil destaca que tots els equipaments han funcionat correctament i que hi han disminuït les trucades que ha rebut el 112

Publicat el 10 d’abril de 2018 a les 12:43

La prova de sirenes de risc químic es controla des del CECAT Foto: Jonathan Oca


Sense incidències i amb menys trucades al 112 que en altres anys. Aquesta és la valoració que fa Eli Llombart, cap de Protecció Civil a Tarragona, de la prova de sirenes que s'ha portat a terme aquest dimarts. A Catalunya hi ha un total de 83 sirenes, a Tarragona n'hi ha gairebé la meitat, ja que en té 38 (15 al Polígon Nord i 23 al Polígon Sud).

L'objectiu d'aquesta prova (que es fa cada sis mesos) és comprovar que els equips i el software funcionen correctament i que els treballadors i residents de l'entorn es familiaritzin amb el so d'avís de risc químic i "sobretot, que "es sensibilitzin amb el que pot passar i que estiguin atents als consells a seguir en cas d'accident real", ha explicat Llombart. 

La representant de Protecció Civil ha destacat que el registre de trucades al 112 mostra una tendència a la baixa. Enguany se n'han produït 131 a Catalunya, de les quals 98 a Tarragona. En les dues proves de l'any 2016, la xifra al març va ser de 230 a Catalunya i 198 a Tarragona i al novembre, de 304 i 261, respectivament. Pel que fa a les de l'any passa, al març es van produir un total de 166 trucades a Catalunya, 154 a Tarragona. Al novembre, la xifra es va reduir fins a 159 i 127, respectivament. Aquesta davallada en les trucades es valora positivament des de Protecció Civil perquè "demostra que la gent coneix que es tracta d'una prova" i alhora, "ja saben que davant d'un so com el que senten, la consigna és confinament, escoltar els mitjans de comunicació i les xarxes socials, per saber si es tracta d'un simulacre o un accident real
 
Llombart ha explicat que enguany s'ha substituït el sistema electrònic d'una sirena de vila-seca, concretament a la Pineda, ja que estava malmès i amb la prova d'avui s'ha demostrat que funciona correctament.

Les alarmes s'han pogut sentir a un total de 37 municipis catalans. Les sirenes, adscrites al Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya Plasecqat, han avisat a la població d'accident químic -prova- entre les deu del matí i tres quarts i cinc minuts d'una del migdia. Cal recordar que l'alarma consta de tres senyals ondulants d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic, segons expliquen des de Protecció Civil, la població sentirà el so de final d'alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Llombart ha explicat que el CECAT es coordina amb el telèfon d'emergències 112. Aquest treball en equip permet que les trucades informant que han sentit les sirenes es passen al telèfon d'informació 012 per tal de conèixer més detalls.