- Quin balanç fa d'aquests quatre anys al saló de plens?
- Doncs és una experiència. Hem après molt i crec que vàrem prendre la decisió correcta quan vàrem decidir no entrar a govern, l'any 2015. I podíem haver-ho fet. Vam decidir que no perquè volem fer canvis a la ciutat i a l'Ajuntament i ser la crossa de Ballesteros durant aquests quatre hauria estat demolidor per la ciutat i també per al partit. Un exemple és el que ha passat amb el PP, que no hi ha hagut cap canvi i és un tema continuista. Ara sabem com funciona tot, tenim una diagnosi ajustada dels problemes i tenim les solucions. Un balanç a a nivell personal i de grup municipal molt positiu, però a nivell de ciutat no hem avançat i fins i tot, hi ha hagut un retrocés en moltes àrees.
[blockquote]"Hem après molt i crec que vàrem prendre la decisió correcta quan vàrem decidir no entrar a govern"[/blockquote]
- Tornaria a prendre aquesta decisió de no entrar a govern una altra vegada?
- I tant, absolutament. De fet, s'ha demostrat que altres partits que no van prendre aquesta decisió els resultats han estat desastrosos. Nosaltres som un partit molt assenyat, molt responsable i teníem clar que no era el moment d'entrar al govern si no era sent la força més votada.
- Considera que ara poden ser aquesta força més votada?
- Tenim la sensació i la percepció, fruit de tants anys de feina -perquè no són només els quatre dins de l'Ajuntament sinó que ja en portàvem tres picant pedra i per tant ja fa set anys que vàrem iniciar de projecte a Tarragona- que hi ha moltes ganes de canvi. L'època de Ballesteros està esgotada i la gent vol un canvi que sigui moderat i centrat al capdavant de l'Ajuntament. Algú que tregui el potencial que té Tarragona perquè mai arriba. Sempre dic de broma que Tarragona sembla en Guti, l'eterna promesa. I no pot ser, ho té tot per ser la segona ciutat més important de Catalunya.
- Tot apunta que les eleccions deixaran una alta vegada un ajuntament molt fragmentat. Parlant de possibles pactes, Ballesteros afirma que la CUP, ERC i els comuns ja en tenen un de fet i altres diuen que el PSC i Cs també.
- És molt curiós perquè jo només em puc fiar del que es diu de manera oficial. Va sortir Santi Castellà, senador i cap polític del PSC a Tarragona, dient en un mitjà de comunicació que la seva prioritat després del 26-M serà pactar amb ERC. Més clar, l'aigua. L'única garantia que no hi haurà una estelada penjada al balcó de l'Ajuntament som nosaltres i que no pactarem amb partits independentistes ho sap tothom. El PSC no és garantia de res.
[blockquote]"L'única garantia que no hi haurà una estelada penjada al balcó de l'Ajuntament som nosaltres"[/blockquote]
- Si fossin la força més votada, proposarien al PSC entrar al govern?
-Nosaltres només podem pactar amb partits moderats, constitucionalistes i les opcions són les que són.
- Quin és el projecte estrella de Viñuales?
- Doncs el projecte estrella és invertir de nou en el que importa. En el microurbanisme, en vertebrar la ciutat, en recepcionar i fer vies urbanes com la T-11, l'N-340 i l'N-240. Apostar per modificar el PMUST, eliminar molt tràfic rodat de la ciutat, és un dels reptes que tenim com a ciutat. Fer pàrquings dissuasius, connectats amb e-bikes, patinets elèctrics, apostar pel carril bici, amb autobusos llançadora des d'aquests aparcaments perquè d'aquesta manera es pugui buidar de vehicles part del centre i recuperar la ciutat per al vianant. Apostar per ser una ciutat molt més dinàmica, molt més moderna, on passin coses. Que hi hagi art i música al carrer, per exemple, i això generarà una inèrcia respecte al comerç. Volem una Tarragona turística i hi hem d'apostar. Hem de pensar amb un model de ciutat que sigui sostenible i a més tenim clima, gastronomia, patrimoni i tenim la URV. Tot això ho hem d'aprofitar. També cal dir que l'Horta Gran ha de ser el gran parc i el riu no serà un obstacle, serà un canal de comunicació.

Rubén Viñuales, cap de llista de Cs a Tarragona per al 26-M. Foto: Jonathan Oca
- Parlava de tot el potencial que té Tarragona. No s'ha sabut explotar durant aquests anys?
- No, i és curiós. Jo recordo que fa set anys, quan ens vàrem constituir com a agrupació, vàrem demanar una cita amb tots els grups municipals i no ens va rebre ningú, només l'alcalde. Va ser molt amable i vàrem parlar de diferents temes. Parlant de turisme, va dir que no era un sector estratègic i que no feien res i anava pujant el nombre de turistes. Aquell dia em vaig adonar que hi havia un problema conceptual. És evident que no hem de ser com la Barceloneta però el que no podem fer és no explotar més aquest sector, hem d'apostar per la qualitat i vendre-ho bé. No som la Barceloneta ni Salou, ni pretenem ser-ho, però hem d'augmentar les pernoctacions. Els càmpings faciliten les estades llargues però ens calen més hotels. Aquest cap de setmana faran una convenció a la ciutat amb més de 3.000 persones, els hotels de la ciutat i dels municipis del voltant estan plens. Vindran aquí, deixaran diners i tindrem un impacte de milions d'euros. Això, no aniria bé fos cada cap de setmana? Doncs, ens aniria de luxe. Tenim espais boníssims per fer convencions i ho hem d'aprofitar. A banda, també ens falta més oferta d'oci nocturn. També hem de ser més proactius, ens hem de vendre més i millor i ara mateix, això s'està fent de manera molt embrionària.
- Parla de manca de places hoteleres però la perspectiva no és que se'n facin de nous, almenys a mig termini.
- És cert que només tenim unes 2.000 places hoteleres. L'antic hotel Imperial Tarraco esperem que s'obri enguany. Per altra banda, parlen del turisme esportiu a l'Anella Mediterrània i el que volen les federacions és tenir els hotels a prop dels llocs on fan les activitats esportives, per tant, allà és un bon lloc. Hi ha diferents llocs també, com l'antiga Facultat de Lletres de la URV, a la plaça Imperial. Ara bé el que està clar és que hem de guanyar més places perquè es genera treball del sector serveis. Jo el que vull dels turistes, a part que s'ho passin bé i gaudeixin la ciutat, és que es deixin els diners a Tarragona i que hi hagi treball per a la gent que no en té.
- Un tema del qual se n'ha parlat molt durant el mandat i també en campanya és el tema de la neteja. Fiscalitzarà el contracte com volen fer altres partits?
- El que faria és augmentar el control sobre la contracta. Només hi ha una persona que controla un contracte de més de 20 milions d'euros. Hem de diferenciar, per un costat la feina dels treballadors que la fan i per l'altra, aquest control que ha de servir perquè es compleixin els termes del control. Amb una persona és impossible. Ara bé, hem de separar l'incivisme de la neteja. Jo visc al carrer Alguer, hi ha dies que està net perquè han passat amb l'aigua, que evidentment no poden passar cada dia perquè és impossible. A vegades hi ha mobles i altres residus a la via pública. Tenim opcions com el telèfon verd i les deixalleries però hi ha gent que opta per deixar-ho al carrer. Vaig anar amb els treballadors de FCC a fer una ruta per diferents punts de la ciutat. Vaig pujar al vehicle del Pacheco, que fa 30 anys que treballa en aquest sector, porta un camionet i va recollint els mobles i objectes que hi ha als carrers a Ponent i els porta la deixalleria. Em va dir que recullen entre 2.000 i 3.000 quilos cada dia. És una xifra brutal. Al final hem de diferenciar la feina dels treballadors i el contracte en si. El contracte expira al febrer del 2023 i nosaltres, si entrem a governar, ja començarem a redactar els plecs del nou contracte.
-Els tarragonins són incívics com deia una representant veïnal que ara forma part de la llista electoral del PSC?
- No. N'hi ha algun. Hi ha 140.000 tarragonins, però només que un llenci alguna cosa a terra o que no reculli la merda del seu gos al carrer això estarà allà tot el dia. Això no vol dir que tots siguem incívics, sinó que n'hi ha un. El problema que hi ha és que hem d'actuar d'una manera ferma contra els pocs incívics que hi ha. I no només amb sancions econòmiques, hem de fer que netegin el que han tacat, per exemple. D'això se'n diu treballs en benefici la comunitat.
- Aquesta és la solució per acabar amb l'incivisme?
- De solucions miraculoses no n'hi ha. El que hi ha és pedagogia i sanció. L'ésser humà només aprèn d'una manera, amb premis o càstigs.
- I tant, però la primera mesura que s'hauria de portar a terme és tornar a contractar els treballadors acomiadats dels museus. Més de 20 persones que són la imatge i la veu del nostre patrimoni, que feia molts anys que treballaven i que feien més que del que havien de fer per la feina que els tocava, però ho feien perquè s'estimen el patrimoni. Ara tenim monuments tancats i difícilment podem ser Patrimoni de la Humanitat si el tenim tancat, és absurd. L'hem de tenir obert. Hem de pressionar a les administracions estatals i autonòmiques perquè si som Patrimoni de la Humanitat, és de tots i no només nostre. Tenim el pla de Muralles encallat perquè no ens arriben els diners per la situació del Parlament i ens cauran, i després tothom a plorar. Esperem que no passi res. Tenim una casa de més de 2.000 anys d'història i això suposa que hi hem de treballar però no ha de ser un problema, és un benefici per la ciutat però ho hem de saber explotar. Un exemple, la Catedral recapta més d'un milió d'euros anuals, tot el nostre conjunt patrimonial només 833.000 euros. És cert que les entrades són a 25 euros però t'ofereix una experiència, nosaltres no oferim res, és econòmic, només paguen per entrar. Hem de canviar-ho. Nosaltres apostem per fer la colònia Tarraco, que és una recreació de la Tarraco romana, amb actors, amb les olors i la seva ubicació seria al recinte firal del Palau de Congressos. Hi ha un projecte redactat del qual en Magí Seritjol, director de Tarraco Viva, n'és l'autor. Això aportaria un gran valor afegit.
[blockquote]"Tenim el pla de Muralles encallat perquè no ens arriben els diners per la situació del Parlament i ens cauran, i després tothom a plorar"[/blockquote]
- El projecte de Seritjol, és viable? Quin pressupost es necessita per tirar-lo endavant?
- És viable, Són 8 milions d'euros. En aquest projecte també hi contempla la construcció d'una galera romana al Port. Què li semblaria poder visitar-la? Doncs això és un valor afegit i crec que seria un bon reclam turístic que faria que la gent es quedés més dies a la ciutat.

Rubén Viñuales, cap de llista de Cs a Tarragona per al 26-M. Foto: Jonathan Oca
- En un altre ordre de coses, en campanya tots parlen de cosir, relligar els barris amb el centre.
- M'agradaria veure els programes d'altres anys dels altres partits. Nosaltres ja ho portàvem. Fa temps que en parlem. Que s'hi sumen tots? Estem encantats i si és viable poder-ho tirar endavant que es faci, i tant.
- L'època Ballesteros diu que està esgotada. Qui és el rival a batre, doncs?
- No pensem en rivals, pensem en projectes, Creiem que el nostre és millor que el dels altres partits i el proposem. El presentem a la ciutadania perquè decideixi si vol quatre anys més de Ballesteros que ja ha vist el que ha passat, sobretot en aquest últim mandat, que ja només pensa en la jubilació.
- Si Ballesteros no guanya les eleccions, considera que es quedarà a l'oposició?
- Si no guanya, el partit s'hauria de replantejar moltes coses però no hi entraré. Nosaltres només pensem a guanyar.
- Va aconseguir quatre regidors i ha acabat amb dos.
- Són situacions que passen. La Beatriz Pérez va marxar per uns motius, no compartia el nivell de treball que nosaltres exigíem i crec que el temps ha demostrat la situació. Pedro Sánchez marxa perquè li diem que no va a la llista i no espera a finalitzar el mandat i diu que passa a regidor no adscrit, doncs ho respectem. Nosaltres pensem en el projecte, no en les persones.
- La situació de Tarragona i Reus és una mostra del futur de Ciutadans, que podria acabar dividit?
- No, són situacions molt diferents. Quan veig aquestes coses em consola veure que el meu partit és molt fort perquè, per exemple, fa uns dies quan va sortir tot el tema de Reus, al Vendrell va plegar tota la junta directiva d'ERC i ningú va dir res. A Podemos també pleguen en bloc en altres llocs i no se'n parla. En fi, això que passa a tots els partits i multiplicat per deu, quan passa a Cs sembla el final. La veritat és que és un partit més fort del que érem fa quatre anys i si això és un partit que està a l'hecatombe, ja firmo ara.
- Les eleccions municipals arriben un any tard per Cs? Si s'haguessin celebrat abans considera que el resultat, tot i que desconeixem el que passarà diumenge, hauria pogut ser molt millor?
- Crec que la política municipal no té res a veure amb cap altra procés electoral. Hi ha gent que vota en clau estatal i autonòmica d'una manera i municipal d'una altra. Aquí sempre es diu que la persona és important. Hi ha municipis que en les eleccions estatals guanya un partit i en les municipals ho fa un altre totalment diferent. Nosaltres apostem per un projecte molt municipalista i crec que ens votarà molta gent, perquè els agrada.

Rubén Viñuales, cap de llista de Cs a Tarragona per al 26-M. Foto: Jonathan Oca
- Comentava que la persona és important. Rubén Viñuales és important?
- No, el que és important és el projecte. Qui es cregui important és que va molt malament per la vida. Així em va educar la meva mare i li agraeixo. Ara bé, crec que sempre hi ha d'haver algú que lideri els projectes i en aquest cas tinc la sort de ser jo. Espero que la gent cregui en nosaltres i ha de quedar clar que això és un projecte de ciutat, no personal.
- S'ha envoltat de tècnics en la seva llista electoral. Creu que estan més capacitats per governar que els polítics?
- Jo el que sé és que l'Ajuntament de Tarragona és un ens administratiu d'uns 200 milions d'euros, entre empreses municipals i pressupost d'Ajuntament, més de 1.200 treballadors, amb una complexitat tècnica i jurídica brutal i jo vull tenir gent al costat que sap del que parla. No gent que tingui un carnet que forma part del partit des de fa 10 anys. No em serveix de res l'antiguitat en un partit si no sap com funciona res. Si això fos una empresa, ningú pensaria a posar com a president al veí perquè és un amic meu des de fa molts anys. No entenc per què a un ajuntament sí que es pot fer. Tarragona es mereix gent al capdavant que sàpiga del que parla.
[blockquote]"Tarragona es mereix gent al capdavant que sàpiga del que parla"[/blockquote]
- Durant aquest temps, s'han penjat llaços grocs a la Muralla. S'han fet pintades i en aquest marc, vostè ha esborrat un llaç groc de la Rambla Nova.
- En aquest cas no era només un llaç groc. Era un llaç que li havien pintat a sobre la paraula "Olé" i jo vaig pintar-lo per un motiu, no vull que s'utilitzi la via pública per part de ningú. No vull pintades de banderes estelades ni espanyoles, ni llacets grocs. No vull que es pinti la via pública perquè entrarem en una espiral molt perillosa i al final, la via pública és de tots. Si a mi m'agrada molt Messi i pinto la seva cara per tota la ciutat, potser els del Madrid s'enfaden, com si pinten la cara de Cristiano Ronaldo, potser m'enfado jo. El més serè, doncs, és no fer cap pintada. Si vols manifestar-te i defensar les teves idees o creus que hi ha un greuge, tens mil àmbits per fer-ho però no cal pintar la via pública.
- Sempre ha sigut contrari a l'independentisme però l'últim any el seu missatge s'ha endurit i les seves accions també. Com la d'esborrar el llaç. Va ser imposada pel partit aquesta acció?
- Les coses les faig perquè vull, sóc una persona autònoma i lliure. No va ser pintar un llaç groc, vàrem pintar aquell pel motiu que li he comentat. Ni era moderat, ni sóc tou ara, només sóc una persona corrent, que no sóc independentista i que crec que tothom pot defensar les idees amb respecte. A mi mai em sentirà parlar amb manca de respecte a ningú perquè és el mateix que demano jo. I m'he sentit dir coses molt grosses al plenari que no són agradables però mira, és la meva forma de ser, no contesto i ja està.
[blockquote]"Ni era moderat, ni sóc tou ara, només sóc una persona corrent, que no sóc independentista i que crec que tothom pot defensar les idees amb respecte."[/blockquote]
- Parlant de la Rambla, per fi sembla que les New Jersei desapareixeran un cop es col·loquin els nous elements de seguretat.
- És cert que ja anava sent hora però hi ha una cosa més escandalosa, és que estigui asfaltada quan ja fa temps que els marxants van posar-los a la plaça Corsini. Entre el comerç i tot plegat, un drama aquesta ciutat. Ballesteros deia qui l'asfaltat era provisional i ara diu que faria una consulta popular per veure si la gent vol que la Rambla Nova segueixi asfaltada. Estem sonats? No pot estar asfaltada de cap manera i es defensen dient que el terra rellisca. Si l'home va arribar a la lluna l'any 69, crec que ara ja hi haurà un producte per evitar que el terra rellisqui, dic jo. En fi, tot això va en la línia del Ballesterisme, de no faig massa coses, somric, sóc bon tio i amb això vaig tirant. Després de 12 anys, ser bon tio no és suficient per continuar sent alcalde. També som bons tios nosaltres.
- S'atreveix a fer una travessa dels resultats de cara al 26-M?
- No, que guanyem nosaltres i la resta per sota.
Totes les llistes de les eleccions municipals a Tarragona: noms i cognoms,
partits i sigles
partits i sigles