«Volem retornar tota l'ajuda i el suport que estem rebent dels vendrellencs»

Ucraïnesos acollits al municipi fan treballs voluntaris de millora en parcs i platges

Publicat el 19 d’abril de 2022 a les 04:00

Han ajudat a repintar el parc dels Enamorats de Coma-ruga, Han retirat plantes invasores de les platges i han trobat nius de corriol camanegre. També han pintat i arranjat bancs i altres elements del mobiliari urbà.

 

Són algunes de les accions que ha dut a terme l’autoanomenada ‘Ukrainian pinya’, un grup conformat per diversos ucraïnesos que estan acollits al Vendrell. «Volíem agrair l’acolliment i l’ajuda que ens estan donant tots els ciutadans. Ho havíem de retornar d’alguna manera», explica a TarragonaDigital Mariana Sorochuk.

 

Treballs en benefici de la comunitat

La idea va sorgir quan feia alguns dies que s’allotjaven a l’Alberg de Santa Maria del Mar de Coma-ruga, a causa de la invasió russa. Amb massa temps lliure per donar voltes al cap sobre el que passava al seu país, uns quants van pensar que havien de fer alguna activitat. «A més de fer-ho com a agraïment, també ens serviria com a suport psicològic», afegeix Sorochuk.

 

La regidora de Platges, Bàrbara Peris, els va proposar ajudar «com a voluntaris en les tasques en benefici de la comunitat» que s’impulsen al municipi. Són treballs que s’ofereixen com a alternativa per a persones que han fet un delicte o infracció lleu. D’aquesta manera, diversos ciutadans ucraïnesos es van sumar de forma voluntària a aquestes accions.

 

La primera va ser el repintat de la plaça dels Enamorats de Coma-ruga, una tasca que va venir seguida dels treballs per treure vegetació invasora a la platja. En aquesta s’hi van sumar molts menors d’edat, en el que es va convertir en una mena de joc. Va ser retirant aquestes herbes que van trobar diversos ous que després sabrien que eren de corriol camanegre.

 

Ucraïnesos amb vegetació invasora que han tret de la platja.
Una altra tasca ha estat la de retirar vegetació invasora de les platges. | Cedida

 

«Els nens van aprendre què era aquesta espècie protegida i van fer noves cerques», explica Illia Koskovsky, un altre dels integrants del grup. Al final van trobar tres nius amb un total de vuit ous, en unes zones que han estat acordonades. Tots defensen les accions que s’estan duent per recuperar mediambientalment les platges del municipi.

 

Una altra tasca que estan fent és al Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders, on el 24 d’abril se celebrarà el 135è aniversari de la seva creació. Els ucraïnesos estan col·laborant en els treballs de preparació de l’exposició que es farà a la colònia ferroviària. Tot mentre segueixen fent polseres i altres materials per recollir fons per al seu país.

 

Ucraïnesos pintant un banc al Vendrell.
Els ucraïnesos han pintat bancs i altres elements del mobiliari urbà. | Mariana Sorochuk

 

«No volem viure de la caritat social»

Últimament han començat a buscar material de protecció pels atacs químics que asseguren que s’estan produint en llocs com Mikolaiv, la ciutat de l’Illia. Respiradors, màscares antigàs o ulleres i vestits antiradiació són elements preuats. Quan parlen del seu país i els familiars i amics que hi tenen és inevitable que els embargui la tristesa.

 

Tot i això, es mantenen ferms en la seva voluntat d’estar actius per ajudar-los des de la distància. I deixen clar que no volen viure «de la caritat social», sinó que estan disposats a trobar feina i treballar per aportar el que calgui mentre duri la seva estada aquí. «Al nostre país teníem feina i pagàvem impostos, i també ho volem fer aquí», remarquen tots dos.

 

Els ucraïnesos, al búnquer de les Madrigueres.
S'han posat el nom de 'Ukrainian pinya'. | Illia Koskovsky