Després de dos anys d'haver tirat endavant la moció i que el text hagi recorregut un llarg recorregut, els membres d'ERC a la ciutat veuen com aquesta iniciativa es fa realitat. Un dels impulsors, el regidor Jordi Fortuny, ha manifestat que era una notícia esperada pel sector químic però també pel territori, ja que ara les empreses poden ser més competitives i jugar en les mateixes condicions que la resta de companyies a Europa. Segons el Fortuny, amb el compromís del govern espanyol i amb la posterior posada en marxa de les xarxes tancades, s'evita una més que possible deslocalització de grans empreses cap a França o Alemanya, on el cost de l'electricitat és molt més baix. Amb aquesta iniciativa, els preus s'equiparen. Fins ara, les empreses instal·lades a l'estat espanyol pagaven prop d'un 25% més per l'energia que a altres països europeus, després que desenvolupessin la normativa europea -la Directiva Europea 2009/72/CE- que permetria abaratir un 30% el preu de l'energia que consumeixen les indústries. Amb el govern del PP, aquest desenvolupament estava aturat.
Fortuny ha recordat que la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, María Reyes Maroto (PSOE), quan va visitar la ciutat el 25 de juliol, va anunciar el suport a la Proposició no de Llei (PNL) d'Esquerra Republicana sobre les xarxes tancades i que faria el possible per implantar-ho.
El diputat al Congrés, Joan Capdevila, que s'ha desplaçat fins a Tarragona per a celebrar aquest pas endavant del Ministeri d'Indústria i ha destacat que el canvi de rumb del govern estat espanyol en aquesta matèria ha sigut essencial.
Què són les xarxes tancades?
Les xarxes de distribució elèctrica tancades impliquen que és la mateixa indústria qui genera l'energia, la distribueix i la consumeix. Segons Fortuny, es calcula que en la utilització de les xarxes tancades l'estalvi dels costos energètics és de l'ordre del 30%.
Ja s'han implantat a diversos països europeus amb la finalitat d'abaratir els costos de les indústries que es relacionen entre sí en polígons concrets, com és el cas de Tarragona. El republicà explica que s'utilitzen també en polígons químics i petroquímics, ports i aeroports, entre altres infraestructures.

Els representants d'ERC Jordi Salvador, Laura Castel, Jordi Fortuny i Joan Capdevila a Tarragona Foto: Jonathan Oca
El govern de Sánchez tira endavant cinc PNL d'ERC
Els republicans, per altra banda, es mostren satisfets després que el govern espanyol hagi aprovat cinc PNL, que fan referència a la millora en matèria d'energia. El Congrés dels Diputats van tirar endavant la implantació xarxes energètiques tancades a polígons industrials; la creació del contracte de potència estacional (regants, fruita, hotels de temporada); l'actualització PENTA Tarragona; el desenvolupament de comptadors intel·ligents i l'autoconsum fotovoltaic per al sector agrícola.
El diputat al Congrés, Joan Capdevila, que s'ha desplaçat fins a Tarragona per celebrar aquest pas endavant del Ministeri d'Indústria, ha destacat que el canvi de rumb del govern estat espanyol en aquesta matèria ha sigut essencial.
El diputat per Tarragona, Jordi Salvador, afirma que quan entri en vigor la implantació de les xarxes tancades permetrà abaratir un 30% el preu de l'energia i això es transformarà en més llocs de treball i de més qualitat. La senadora republicana, Laura Castel, ha recordat que el text de la moció ha viatjat per diferents institucions, des de l'Ajuntament de Tarragona, al Senat, al Congrés dels Diputats i a Europa perquè es compleixi la normativa europea sobre les xarxes tancades de distribució elèctrica".