- Com descriuria les eleccions del 21-D?
- Són unes eleccions normals per escollir el president de la Generalitat però alhora també són anormals per la forma que s'han convocat i com estan evolucionant. No són plebiscitàries com tampoc ho va ser el 27-S, i són per formar un Govern que governi de veritat Catalunya. És necessari que en surti un nou perquè els que prometien la independència han perdut autogovern. Ara ja toca ser seriosos.
- Per què Catalunya en Comú -Podem és una alternativa als blocs del 155 i als independentistes?
- Perquè creiem que els dos blocs apel·len a una part de població i això no ens porta a enlloc. Si guanyen els independentistes, no sortirem del bucle i estarem de la mateixa manera que abans. I mentrestant, els problemes quotidians segueixen i els catalans veiem com no se solucionen. Els ciutadans ens mereixem passar pàgina i que Catalunya tingui un Govern que governi per a totes les parts. I amb això em refereixo tant a un bloc com a l'altre.
[blockquote]"Els ciutadans ens mereixem passar pàgina i que Catalunya tingui un Govern que governi per a totes les parts"[/blockquote]
- Els "comuns" s'han mantingut equidistants amb el procés català, era la posició més còmode?
- Jo crec que tenim la posició més difícil i més en unes eleccions, perquè el més senzill seria ser d'un bloc o d'un altre però tant amb un com l'altre deixen una part de la població a l'estacada. I és veritat que no portem un projecte independentista però sí de progrés, on el que és prioritari són els problemes reals de la gent. Nosaltres no ens hem mogut ni un mil·límetre en el tema del referèndum pactat, que jo crec que arribarà a curt termini, en dues legislatures, però per això cal que canviï el govern espanyol. Si a Catalunya aconseguim fer un govern progressista, serà més fàcil fer el canvi a Espanya, serà la clau a què es pugui reformar i modificar la Constitució.
- L'1-O va ser un referèndum?
- Jo crec que no ho va ser perquè la meitat de la població, o més, no se sentia interpel·lada. De la manera com es va convocar estava encarada cap al 'Sí'. No podem negar ni obviar que va ser un moviment social molt important però no amb la suficient força. Si hagués votat el 70 o el 80% de la població hagués sigut diferent.
- Defensen un referèndum pactat?
- Sí però amb el PP al govern de Madrid no serà possible. Per això, apel·lem a un consens a Catalunya, per fer un govern de progrés i d'esquerres que influeixi al PSOE i que es pugui fer una moció de censura per poder canviar el govern espanyol. Nosaltres no portem un projecte independentista, és més, sóc de Podem i no portem una línia política en aquesta direcció. Busquem un encaix de Catalunya en una Espanya que si senti més còmode i en cas de referèndum apostaríem pel 'no' però no amb un 'no' com fins ara, amb un Estat diferent. Per altra banda, en els socis de confluència, en els 'comuns', hi ha més gent independentista però que no comparteixen la via unilateral, opten per un referèndum pactat.
- Si guanya el bloc independentista...
- Si guanya el que ha de fer és governar per a tothom, ha de pensar en tots els ciutadans. De la mateixa manera que si guanya el bloc constitucionalista.
- Les enquestes apunten que perdrien representació en el Parlament de Catalunya.
- Per això li comentava que estem en la posició més difícil i no en la més còmode. Mantenir-nos ferms en la nostra línia ens passa rèdit electoralment. S'ha arribat a una fractura tan gran, la societat s'ha polaritzat tant que no veu més enllà del 'sí' i del 'no'. Nosaltres volem que vegi que no podem estar enfrontats els uns contra els altres i que hi ha coses molt més importants que s'han de solucionar, com les retallades, l'atur o la sanitat. No podem estar estancats i no ens mereixem tenir eleccions cada dos anys.
- Els preocupen, però, els resultats de les enquestes?
No ens les mirem. Sempre ens solen tractar molt pitjor del que realment és i per això esperem - el resultat final. Sortim a guanyar i a fer la campanya amb tota la il·lusió, si en féssim cas potser no sortiríem així, imaginis com ho afrontaríem. A més, estem en el mes de desembre i a nosaltres ens porta molta sort.

Yolanda López, cap de llista de Catalunya en Comú - Podem per Tarragona Foto: Jonathan Oca
- Apel·lo a l'esperit del 20-D del 2015 –eleccions generals-. Nosaltres començàvem amb unes enquestes que deien que Cs estava molt per sobre de nosaltres i vam començar a veure la remuntada a través de les xarxes socials i a mesura que anava acostant anàvem guanyant terreny i perquè la llei electoral és molt injusta però ens vam quedar a pocs vots del PSC. Una altra de les coses que s'hauria de canviar, la llei electoral.
- Què presenten per millorar Catalunya?
La hisenda catalana, una de les coses que amb consens es podria portar a terme i que ens unirien, també optem per un pla de xoc contra la precarietat, pujar al 6% el pressupost per educació. En resum, prioritzem l'agenda social catalana. També apostem per una industrialització intel·ligent i deixar enrere el turisme de "low cost".
- A Tarragona tenim molts fronts oberts. Sobretot en matèria d'infraestructures, com l'A-7, A-27, el corredor mediterrani o els peatges.
- El tema de les infraestructures al territori és terrible, Això fa que es freni la implantació de noves empreses sigui molt difícil. Som conscients que cal impulsar i fer més pressió per fer el corredor mediterrani però hi ha manca voluntat política. Tenir bloquejat aquesta infraestructura, sens dubte, és fruit de l'enrocament i bloqueig per part de les dues parts. Encara que és cert, que és un tema estrictament del govern espanyol. No només beneficiaria a Catalunya sinó també a la resta d'Espanya.
- El govern espanyol està més pendent de fer el corredor central que el mediterrani. Com pensa aturar això Domènech si arriba a presidir la Generalitat?
- Bé, el nostre lema és que si hi ha un govern fort, estable i de consens, fa que millorin les relacions amb l'oposició i d'aquesta manera pots fer més pressió al govern de Madrid. Un Govern com el que hem tingut ara, enfrontat, ha debilitat la força del govern català.
[blockquote]"Un Govern com el que hem tingut ara, enfrontat, ha debilitat la força del govern català"[/blockquote]
- Durant la legislatura de Puigdemont, el país s'ha estancat?
- S'ha alentit. No ha avançat tot el que podria ni el que necessitaria. La prioritat del govern de JuntsxSí ha estat el seu full de ruta. Estaven pel que estaven, per la unilateralitat, perquè per a ells el 27-S ja havien estat unes eleccions plebiscitàries, quan això era un engany. Quan estàs governant, no pots prometre coses que no pots complir.
- S'ha jugat amb els sentiments de la gent?
- Jo crec que sí, tant els d'un bloc com els de l'altre ho han fet. I en especial, Cs perquè estan traient rèdit del procés i del 155.
-Cs és el rival a tombar en aquestes eleccions?
És el rival a desemmascarar. No és més que la cara B del procés, el projecte de Cs és el mateix que portaven per a les eleccions generals, polítiques més a la dreta que el PP. De la mateixa manera que el PDECat, que també ha tret rèdit de tot el procés català.
- A veure, ell va sortir de la línia política de Podem Catalunya. Crec que hi va haver un mandat clar de l'Assemblea Ciutadana, que és el màxim òrgan de decisió del partit, en el qual 13.000 de 17.000 persones van votar en contra del que Albano defensava, jo també hagués dimitit. Ja li van dir alguns portaveus del partit i li van acabar de dir els resultats. Gairebé és anecdòtic els vots de suport al que ell defensava, tenint en compte que hi va haver un miler de vots nuls i blancs.

Yolanda López, cap de llista de Catalunya en Comú - Podem per Tarragona Foto: Jonathan Oca
- A part de Fachin, també van dimitir alguns dirigents. Això els ha passat factura?
- És més el ressò mediàtic que no el que s'ha nota a nivell intern del partiti. A ell li interessava sortir als mitjans i formar el seu propi partit. Un exemple és que a Tarragona hi ha 22 cercles de Podem i només dos han dit que estaven d'acord amb Fachin, per tant, és anecdòtic.
- Pablo Iglesias va dir en un míting a Barcelona que l'independentisme havia despertat el feixisme. Una afirmació que no va agradar.
Això ho va dir en un míting i costa molt de matissar en un acte d'aquest tipus. Ell es volia referir al fet que quan un pretén que l'independentisme sigui un moviment ampli i no despertes fraternitat fora de les teves fronteres, tens un problema. Si no despertes aquesta fraternitat, despertes rebuig, i això és el que ha passat i també al que es referia Pablo Iglesias.
[blockquote]"Quan un pretén que l'independentisme sigui un moviment ampli i no despertes fraternitat fora de les teves fronteres, tens un problema. Si no despertes aquesta fraternitat, despertes rebuig[/blockquote]
- La coalició ha perdut el suport de la gent?
- No. Considerem que ens honra mantenir-nos en la mateixa línia que hem portat sempre. Sabem que a mig termini arribarà el retrobament entre ciutadans, perquè ara la situació és molt perillosa. Hem sigut molt valents i crec que tindrem la nostra recompensa. La mateixa gent que ens va votar en les eleccions generals ens tornarà a recolzar. No hem perdut pistonada, és aquesta posició difícil que tenim. Nosaltres reconeixem i no oblidem que Catalunya i Espanya són pluralitat i els dos blocs ho estan negant amb les accions.
- Les enquestes diuen que el PP no sortirà gaire ben parat d'aquestes eleccions al Parlament.
- Jo crec que els passarà factura que el PP hagi estat governant contra Catalunya. Això no tracta de ser independentista o no, perquè la gent que no ho som ens hem sentit molt ofesos amb les coses que diu i que fa el PP. Aquesta actitud ja ve de fa anys i és perillosíssim fer això. A més és roí i deslleial fer això amb una part del teu estat.
- El TC ha tombat diferents lleis importants per la societat catalana.
- Considero que tot forma part del mateix bucle, quan dic que el PP governa contra Catalunya ens referim a això. No entenc per què es tomba quan són un benefici pels catalans i si tant t'estimes el teu país, no li fas mal. Això no és fer mal a l'independentisme, és contra els ciutadans catalans.
- "No volem ser Las Vegas, volem ser Sillicon Valley". Aquesta és una de les frases que més ressonen en el seu parlament durant els actes de campanya.
- A Tarragona el que es volia fer, amb el CRT, era unes "minivegas" i jo sempre repeteixo això. Alejandro Fernández (PP) diu que aquí no hi ha Steves Jobs i jo crec que sí, però si no estan aquí, és perquè potser han hagut de marxar a treballar a fora per manca d'oportunitats. Cal que apostem per la indústria intel·ligent, en el quart sector, per un pla energètic transitori i per treballar pel progrés, ja que ara mateix estem abocats en el capitalisme absolut.