Aena aprova un pla d'incentius que beneficiarà especialment l'Aeroport de Reus

Els aeroports que van registrar menys de 3 milions de passatgers el 2023 quedaran exempts durant tres anys de la tarifa per viatgers addicionals

Publicat el 30 de gener de 2024 a les 17:38
Actualitzat el 30 de gener de 2024 a les 17:39
El Consell d'Administració d'Aena ha aprovat aquest dimarts 30 de gener un pla d'incentius adreçat als 32 aeroports i heliports regionals que van tenir menys de 3 milions de passatgers el 2023. A Catalunya, afectarà especialment l'Aeroport de Reus, que va tancar l'any passat amb 1.045.419 viatgers.

[noticiadiari]99/14348[/noticiadiari]

Amb aquesta mesura, les aerolínies quedaran exemptes de pagar la tarifa per passatger de tots aquells viatgers addicionals respecte dels del 2023 durant els pròxims tres anys. És a dir, si l'Aeroport de Reus supera el nombre de viatgers del 2023, no haurà de pagar la tarifa per aquests.

Aquests incentius s'aplicaran sobre les tarifes aprovades pel 2024, que seran inferiors a les del 2019 d'acord amb l'aprovació de l'índex P (+3,5%), el càlcul que actualitzarà els preus en 40 cèntims de mitjana per passatger. I, per tant, es reduiran més o menys, en funció d'aquest pla d'incentius.

Les tarifes han disminuït un 32%

Entre 2015 i 2023, les tarifes d'Aena han baixat nominalment un 11%, una xifra que sumada a la inflació del 21% d'aquest període, resulta en una disminució en termes reals del 32%.

Aena exposa que en el període entre el 2022-2026, anomenat "DORA2", invertirà al voltant de 3.000 MEUR en la trentena d'infraestructures. Per aquest motiu, com l'empresa s'autofinança, argumenten que els ingressos comercials i el sistema tarifari en garanteixen el funcionament.

[noticiadiari]99/14696[/noticiadiari]

La xarxa d'Aena va donar servei a un nombre rècord de passatgers el 2023 (283,2 milions) i segons dades preliminars de la temporada d'estiu -març a octubre del 2024- les companyies oferiran un nou rècord de places a Espanya.

Aquest fet justificaria, segons Aena, la competitivitat de les tarifes aeroportuàries, d'uns 10 euros per passatger, que sense tenir en compte l'entrada en vigor del nou paquet, podria ser d'uns 5 € en el cas d'aeroports regionals.

Altres bonificacions

La decisió del Consell respondria a les reclamacions de Ryanair davant la pujada de taxes a les infraestructures regionals. La nova proposta encara està pendent de validació definitiva per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Les empreses aèries també comptaran amb bonificacions per operar en temporada baixa als aeroports estacionals de les Illes Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla; en els dies vall als aeroports canaris i als passatgers amb connexió.

Les aerolínies es beneficiaran alhora de la subvenció de 45 MEUR del Govern estatal per compensar les despeses de la Covid-19. I, en el cas de l'Aeroport de La Palma, continuaran vigents els incentius que s'apliquen des de l'erupció del volcà.

D'altra banda, fins al març del 2027, es continuarà incentivant les rutes a noves destinacions en aeroports de més de 3 milions de passatgers, així com el creixement respecte de la temporada anterior de les connexions amb països d'Àsia.