«Tarragona té una problemàtica de robatoris al camp molt greu»: els pagesos no poden més

Uns vídeos penjats a les xarxes que mostren uns robatoris en una finca del Baix Camp fan esclatar els ànims dels pagesos que exigeixen mesures urgents per aturar l'onada de robatoris als camps que estan patint

Els robatoris a les finques del Baix Camp i el Tarragonès, entre d'altres, són un continuu.
Els robatoris a les finques del Baix Camp i el Tarragonès, entre d'altres, són un continuu. | TarragonaDigital
19 de setembre de 2024, 12:02
Actualitzat: 12:03h

La sequera, els preus baixos, la burocràcia i, també, els robatoris. Els pagesos de la demarcació de Tarragona tenen tots els fronts oberts a l'hora de tirar endavant la seva feina, però quan comença la temporada de l'oliva i la collita de garrofes, els lladres es converteixen en el seu principal enemic. Uns vídeos difosos per Revolta Pagesa a les xarxes socials en què unes càmeres van captar com uns homes arrasaven una finca del Baix Camp han acabat d'encendre els ànims entre el sector agrícola, que continua sentint-se indefens per combatre els robatoris al camp, malgrat les constants reunions amb ajuntaments i altres agents implicats per coordinar-se i trobar una solució.

"En aquest cas, com que el company tenia una càmera va poder gravar els lladres 'in situ' i portar els vídeos als mossos quan va fer la denúncia" explica Ramon Rojo, delegat de Revolta Pagesa del Camp de Tarragona, a TarragonaDigital. Abans de fer públiques les imatges, el propietari de la finca ubicada a la zona entre Botarell i Riudoms les va enviar a un grup de WhatsApp amb altres pagesos per posar-los en alerta i, gràcies a això, va poder evitar tornar a patir un nou assalt, ja que l'endemà van tornar a la mateixa finca per acabar la 'feina', però l'avís veïnal va permetre que els mossos es personessin al lloc dels fets.

Així i tot, van poder fugir de la policia corrents, tot i que van abandonar la furgoneta amb les claus posades i el producte que s'anaven a emportar: garrofes d'aquella i d'altres finques. Rojo afegeix que dies abans ja s'havien endut centenars de quilos de garrofes i que, el mateix propietari, va ser víctima fa un any del robatori de milers de quilos d'olives.

Buscar una agulla en un paller

Des de Revolta Pagesa asseguren que "el Camp de Tarragona pateix una problemàtica de robatoris molt greu" i per aquest motiu tenen previst dur a terme una assemblea per afrontar-ho i mobilitzar-se. L'objectiu serà "aconseguir que representants dels mossos, la Generalitat i el Departament d'Agricultura, que són qui ha de vetllar perquè no patim robatoris i els usuaris puguin confiar l'aliment, posin més mitjans per reduir aquesta problemàtica" explica Rojo. "Cada dia patim robatoris: de maquinària, diners, producte,..., entren a magatzems i finques, especialment ara en campanya de garrofa i, d'aquí a quinze dies, amb l'oliva".

Són conscients que controlar l'accés als camps és una tasca gairebé impossible, però asseguren que la situació es pot abordar des d'altres òptiques com "fer més controls als punts on es compra el producte als lladres, com les ferralleries o altres pagesos que fan d'intermediaris i adquireixen el producte robat a un preu més baix". De fet, assegura que hi ha casos de pagesos que es beneficien dels robatoris comprant-lo a un preu baix i després el venen a les cooperatives al doble d'import: "és una estafa a la cadena alimentària perquè és un producte que s'introdueix sense control i, a banda, ve d'un furt".

Malgrat que diversos ajuntaments del Baix Camp i el Tarragonès duen a terme reunions periòdiques amb els pagesos per intentar trobar solucions, de moment l'onada de robatoris continua imparable. "Per part de mossos sabem que estan fent tot el possible" afegeix Rojo i apunta que el problema és de "lleis i mitjans limitats". "Si només poden tenir dues patrulles per tot el Baix Camp, és com buscar una agulla en un paller", conclou. En aquest sentit, les seves reivindicacions se centren a reclamar més efectius i fer campanyes de més pressió policial, especialment als punts de compra del producte robat.