Tarragona, entre la foscor i la incertesa: crònica d'un dia de gran apagada

El col·lapse a estacions, hospitals i comerços evoca els records més foscos de la pandèmia a Tarragona

  • Els basars s'han omplert de persones buscant espelmes i llanternes. -
Publicat el 28 d’abril de 2025 a les 20:36
Actualitzat el 28 d’abril de 2025 a les 21:22

Semblava una escena de pel·lícula distòpica. Un retorn inesperat a aquell 2020 que encara avui molts tenim gravat a foc a la memòria. Aquest migdia, un tall de llum generalitzat ha deixat tota la demarcació de Tarragona a les fosques, literalment i metafòricament. L'apagada elèctrica ha estat massiva i sense precedents al sud d'Europa.

Tot ha començat a les 12.32 hores en punt, quan els rellotges elèctronics s'han aturat. Una imatge simbòlica que ha quedat immortalitzada a la façana de l'Ajuntament de Reus, per exemple, on l'històric rellotge ha quedat clavat a aquella hora, com si el temps s'hagués congelat.

 

 

  • El rellotge de l'Ajuntament de Reus aturat a l'hora de l'apagada: les 12.32 hores.

 

 

La confusió ha estat immediata i persistent. A peu de carrer, no era estrany veure petits grups de persones envoltant algun veí previsor que havia tret un transistor a la vorera. En aquests improvisats cercles, s'escoltaven les notícies que arribaven amb comptagotes, com en altres temps. La gent preguntava als vianants què passava, amb cares de preocupació i una incertesa difícil de dissimular.

Els comerços, mentrestant, han quedat atrapats en una mena de limbo. Sense llum, sense datàfons i sense poder apujar o abaixar persianes, molts botiguers no sabien si era millor quedar-se a dins esperant o intentar tancar com bonament podien. "No podem abaixar la persiana i tenim la botiga oberta... però no podem vendre res", comentava una dependenta en una sabateria del centre de Reus.

 

 

  • Tenir una ràdio ha estat un tresor.

 

 

 

 

  • La policia resolia dubtes a la ciutadania.

 

 

Escenes amb records del 2020

També s'han vist imatges curioses als carrers: turistes completament desorientats i molt confusos, sense saber com podrien retornar als seus llocs d'origen, i també veïns de les pròpies ciutats que volien arribar a carrers concrets, però que sense el Google Maps ho convertia en missió impossible. De fet, molts recorrien als agents que patrullaven al carrer, però molts d'ells tampoc sabien com ajudar.

Als supermercats, l'escena era gairebé calcada a la del març de 2020: carros plens d'aigua, llaunes, galetes i qualsevol aliment que no requerís cuina. Les estanteries de menjar bàsic s'han buidat a una velocitat vertiginosa, en un moviment impulsat més per la por que per la necessitat real. Els basars o establiments on es venien ràdios tradicionals, espelmes o 'càmping gas' s'han omplert de gom a gom a la mateixa velocitat que es buidaven les estanteries.

 

 

  • Els comerços han tancat portes tirant d'enginy i dels mètodes tradicionals.

 

Amb l'activitat comercial en suspens, moltes empreses han decidit plegar abans d'hora. Les carreteres d'accés i sortida de les ciutats s'han omplert sobtadament, en un horari inusual, mentre els treballadors intentaven tornar a casa per comunicar-se amb la família o, simplement, buscar una mica de certesa en un dia caòtic.

Les petroquímiques, el primer ensurt

L'apagada generalitzada també ha deixat imatges impactants als polígons petroquímics nord i sud de Tarragona que han preocupat la ciutadania. Les torxes d'emergència de diverses empreses s'han activat 'a tot gas', provocant grans fumerades negres visibles des de diversos punts del territori. Davant la desinformació, aquesta imatge ha generat alerta i s'han propagat algunes notícies falses, però la realitat és que les torxes són un sistema de seguretat que crema els productes que circulen per les canonades quan es produeix una aturada no programada de la producció, com ha passat arran de l'apagada. El fum negre és a causa de la manca de vapor d'aigua, que habitualment sí que és present i 'blanqueja' el fum.