INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

De les xarxes socials a peu de carrer: dues realitats paral·leles després de l'explosió

La voràgine d'informació als telèfons mòbils —no sempre fiable— contrastava amb la reacció a peu de carrer
A l'N-340 es va tallar la circulació en direcció al polígon; al fons a l'esquerra, la columna de fum producte de l'explosió i el posterior incendi | TarragonaDigital

 

La situació viscuda ahir arran de l'explosió a IQOXE va generar, a més del temor o la incertesa inicials, confusió a mesura que passaven els minuts. Informacions de tota mena van començar a córrer per aplicacions com WhatsApp o Twitter, des de la toxicitat o no del producte que cremava, fins a la necessitat o no de confinar-se. La Canonja no en va ser una excepció, tot i que la realitat a peu de carrer, mitja hora després de l'explosió, distava força del neguit que anava en augment a les xarxes socials.

 

Als telèfons mòbils no paraven d'arribar informacions, fotos i vídeos, en alguns casos falsosés el cas d'una explosió produïda a la Xina l'any 2015—. S'anaven compartint de grup de Whatsapp en grup de Whatsapp, o de piulada en piulada a Twitter, a la mateixa plataforma on es van anunciar diversos avisos de confinament que no van tenir traducció en l'activació de les sirenes.

 

L'Ajuntament, a la dreta, es va convertir en punt d'informació; a l'esquerra, Policia Local i Protecció Civil activats | TarragonaDigital

 

Quan s'aixecava la mirada de la pantalla del mòbil, tot aquell neguit, tota aquella voràgine d'informació —o de soroll— s'esvaïa. L'alcalde del municipi, Roc Muñoz, era a la porta de l'Ajuntament acompanyat de diversos membres i treballadors del consistori. La premissa era clara: «Si ens hem de confinar han de fer sonar les sirenes, per ara no s'ha activat res». Era el missatge que es transmetia als veïns que s'acostaven a preguntar per la situació.

 

Amb el pas de les hores, la tranquil·litat que podia transmetre el silenci de les sirenes s'ha convertit en preocupació. L'endemà de l'explosió, tant la Canonja com els barris de Ponent de Tarragona intenten tornar a la vida quotidiana. Les converses són monotemàtiques, com també coincideixen les queixes per la manca d'informació o la desinformació rebudes.

 

Tornant a la Canonja d'ahir al vespre, just al davant, a la seu de la Policia Local i dels Voluntaris de Protecció Civil, hi havia certa anada i vinguda dels operatius que gestionaven el trànsit a l'N-340. Al bar del costat, en canvi, veïns i veïnes miraven com els informatius de televisió parlaven del que havia passat a escassos dos quilòmetres de distància.

 

Al bar de davant de l'Ajuntament es comentava la jugada amb un ull posat a la televisió | TarragonaDigital

 

Al carrer, algun veí passejant el gos o persones que anaven o venien sense evidenciar neguit o preocupació. Entre el carrer de Raval, el de Masricart i l'avinguda de La Pineda es dibuixa una línia pràcticament recta entre l'Ajuntament i la carretera nacional, punt on es tallava la circulació en direcció al polígon petroquímic. Fent aquest recorregut a peu no s'evidenciava cap efecte de l'explosió del tanc d'òxid d'etilè que s'havia produït mitja hora abans.

 

A tan sols 90 metres, el fals sostre d'un supermercat havia caigut, presumiblement, per l'ona expansiva, tot i que el vidre exterior de l'establiment n'havia resultat il·lès —aquest matí, amb llum de dia, s'han detectat altres desperfectes ocasionats per la deflagració d'ahir al vespre no només a La Canonja, sinó també a Tarragona—.

 

Aquesta era l'única evidència, al llarg de més d'un quilòmetre de recorregut, que s'havia produït una explosió | TarragonaDigital

 

Al llarg del poc més d'un quilòmetre de recorregut, si no fos pels telèfons mòbils, l'únic que evidenciava l'explosió era el cartell de l'únic negoci que havia tancat en rebre els primers avisos de confinament. Amb la flamarada inicial continguda, la columna de fum —des de lluny i sense poder-ne veure l'origen— no era gaire diferent de les que s'aixequen a la resta d'indústries. En sentit invers, la mateixa escena. Alguns veïns caminant pel carrer, cotxes circulant pel poble i l'Ajuntament convertit en punt d'informació mentre al bar de davant se seguia comentant la jugada.

Més notícies de la categoria Successos