Imatge de la marihuana decomissada en l'operatiu de la Guàrdia Civil al Camp de Tarragona

Desarticulen una organització criminal dedicada a la producció de marihuana al Camp de Tarragona

S'han fet registres a Tarragona, l'Hospitalet de l'Infant, l'Arboç i Mont-roig del Camp, on s'han trobat més de 8.000 plantes

La Guàrdia Civil, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Tarragona i les policies locals de Mont-roig del Camp, l'Hospitalet de l'Infant i l'Arboç, ha desarticulat un entramat criminal relacionat amb el cultiu i tràfic de cànnabis a gran escala. Aquest matí s'ha sabut d'un operatiu antidroga a l'Arboç, el qual formava part d'aquesta gran operació policial en diversos municipis del Camp de Tarragona.

L'operatiu, sota el nom 'Entrepana', s'ha saldat amb 11 detencions, tots homes de nacionalitat albanesa, 5 registres i la confiscació de més de 8.000 plantes de marihuana en diferents estadis de creixement, així com 22 quilos de cabdells d'aquesta droga envasats en bosses termo-segellades, una picadora i una envasadora.

La investigació va començar durant el passat mes d'octubre, quan es va detectar un habitatge a Mont-roig del Camp amb indicis que indicaven que s'hi podria estar cultivant cànnabis. La Guàrdia Civil va iniciar un seguiment al voltant de l'habitatge i van descobrir que era utilitzat per un grup de ciutadans albanesos que no desenvolupaven cap activitat laboral. L'activitat i els desplaçaments dels sospitosos van permetre als agents establir connexions amb una xarxa d'immobles distribuïts arreu de la demarcació de Tarragona. Es van poder ubicar fins a quatre enclavaments on s'hi estaria duent a terme el cultiu i comercialització de marihuana.

Imatge d'una de les naus amb centenars de plantes de marihuana trobades durant l'operatiu de la Guàrdia Civil
La Guàrdia Civil ha registrat 3 naus industrials i 2 immobles en diversos punts del Camp de Tarragona | Guàrdia Civil

Un sofisticat sistema de producció de marihuana

La policia va iniciar la vigilància dels sospitosos, de la qual es va descobrir la dinàmica de funcionament i els rols dels implicats. Així, es va poder determinar la jerarquia establerta dins l'organització, des dels cuidadors/vigilants, els quals es dedicaven a la custòdia dels immobles i al cultiu de les plantes. Aquests individus depenien del lloctinent del líder de l'organització, el qual acudia periòdicament als immobles i els proporcionava aliments i abastiment

Els habitatges comptaven amb un sistema de videovigilància que permetia al líder del grup controlar l'accés i l'activitat perimetral de les instal·lacions on s'ubicaven els cultius, així com les activitats que desenvolupaven els encarregats de la custòdia i cura de la plantació.

Les plantacions estaven distribuïdes en diverses sales i comptaven amb tècniques, materials i tecnologia propícia per al seu cultiu. Els encarregats mantenien de manera automatitzada les condicions òptimes de temperatura, humitat, control d'irrigació i sistema de ventilació. Era un sistema molt sofisticat que permetia controlar la forma automàtica totes les variables. Així, es podia intensificar el cultiu de la marihuana i garantir la producció esglaonada, programant els cultius. A més, als immobles els agents van trobar tota la infraestructura necessària per transformar el cànnabis, com una picadora, assecadors i una envasadora.

Imatge de dos dels detinguts durant l'operatiu contra el tràfic de marihuana al Camp de Tarragona
Dos dels detinguts durant l'operatiu contra el tràfic de marihuana al Camp de Tarragona | Guàrdia Civil

11 detinguts, 8.000 plantes i 22 kg de droga confiscats

L'operació s'ha iniciat la matinada d'aquest dimecres i s'han fet un total de 5 registres, 3 en naus industrials de Tarragona, l'Hospitalet de l'Infant i l'Arboç, on s'han trobat diverses sales de plantació amb una producció 'indoor' de Cannabis Sativa; i en 2 habitatges ubicats a Mont-roig del Camp. En total s'han intervingut més de 8.000 plantes, 22 quilos de cabdells i diverses eines de cultiu.

Així doncs, s'han detingut 11 integrants de l'organització, entre els quals hi havia el líder, tots d'entre 30 i 40 anys i de nacionalitat albanesa. Se'ls acusa dels delictes d'organització criminal, tràfic de drogues i defraudació del fluid elèctric.