Desmantellen una banda amb estructura a TGN que traficava amb vehicles d'alta gamma

La Policia Nacional ha detingut 82 persones i ha intervingut 58 vehicles

Publicat el 08 de maig de 2022 a les 13:21

La Policia Nacional ha desmantellat una banda criminal que traficava amb vehicles d'alta gamma i que tenia estructura en les províncies d'Alacant, Almeria, Jaén, Madrid, Múrcia i Tarragona. En l'operatiu policial, els agents han detingut 82 persones i han recuperat 58 vehicles, en una macrooperació que s'ha desenvolupat en fins a 20 províncies espanyoles.

 

[tweet]1523222801204891648[/tweet]

 

Segons ha explicat el cos policial en un comunicat, els membres de la banda creaven empreses arreu del territori nacional per a contractar serveis de rènting o lísing de vehicles. Posteriorment, després de falsificar la documentació, aquests eren destinats a la venda tant a Espanya com en diferents països europeus.

 

Segons les estimacions dels investigadors, el frau que hauria comès l'organització superaria els 10 milions d'euros. En aquest sentit, els detinguts estan acusats dels presumptes delictes de pertinença a organització criminal, estafa, alçament de béns, falsedat documental, extorsió i blanqueig de capitals.

 

Una investigació iniciada el febrer del 2021

La investigació va arrencar el febrer del 2021, després que es detectés un ciutadà de nacionalitat romanesa amb un permís de circulació falsificat a la frontera d'Eslovènia. El turisme, propietat d'una empresa de rènting espanyola, havia estat matriculat dies abans a Múrcia i havia estat entregat a l'administrador d'una empresa amb seu a Barcelona.

 

Poc després, a la mateixa frontera eslovena, es va detectar un altre vehicle amb la documentació falsificada, que era propietat d'una empresa de rènting de Múrcia, lliurat dies abans a l'administrador d'una altra mercantil amb seu a Almeria.  En aquest sentit, els agents van descobrir que els dos conductors dels vehicles havien entrat a Espanya amb un bitllet d'anada.

 

A partir d'aquí, es van produir les primeres detencions pels delictes d'estafa i falsedat documental i es van iniciar una investigació que va permetre identificar els territoris de l'organització criminal. Aquesta tenia fins a sis nuclis de tràfic de vehicles, amb estructura pròpia a Alacant, Madrid, Múrcia, Jaén, Almeria i Tarragona, però amb relació entre ells.

 

Una organització molt estructurada amb rols molt definits

L'organització estava fortament estructurada i conformada per persones que tenien diferents rols molt definits dins d'ella. Així, estaven els aconseguidors, que obtenien els vehicles que posteriorment cedien a l'organització. Els intermediaris s'encarregaven de vendre o introduir els vehicles en el mercat legal, mentre que també hi havia altres membres que feien les gestions i la documentació necessàries per a aconseguir la transferència dels automòbils.

 

Així mateix, també hi havia 'mules', que a canvi d'una compensació econòmica, feien servir la seva identitat per a dur a terme el canvi fraudulent de titularitat dels cotxes i amb responsables d'establiments i negocis de compravenda que realitzaven les transaccions.

 

Durant l'operació s'ha detingut a 82 persones de nacionalitat espanyola i romanesa en diferents províncies del territori nacional —Alacant (33), Jaén (18), Madrid (11), Múrcia (11), Almeria (5), Hellín (2), Castelló (1) i Saragossa (1).

 

Així mateix, també s'han intervingut 58 vehicles d'alta gamma, tres cabines de camió valorades en més de 400.000 euros, més de 24.000 euros en efectiu, multitud de documentació i útils necessaris per a la falsificació.

 

Els investigadors també investiguen si l'organització està relacionada amb el tràfic de drogues, ja que alguns dels turismes tenien compartiments per amagar substàncies o objectes.