Desmantellen a Tarragona una xarxa de tràfic de persones per a explotació laboral

Les detencions a Cunit i altres municipis formen part d'una investigació iniciada fa més d'un any que ha permès identificar víctimes i desactivar connexions elèctriques fraudulentes d'alt risc

Publicat el 21 de juliol de 2025 a les 14:02
Actualitzat el 21 de juliol de 2025 a les 16:54

Un ampli dispositiu de la Guàrdia Civil, liderat des de la comandància de Tarragona, ha desarticulat una presumpta organització criminal dedicada al tràfic de persones amb finalitats d'explotació laboral. L'actuació s'emmarca dins de l'operació 'Beekepers', iniciada el maig de 2024, i ha comptat amb la col·laboració de les unitats policials de Barcelona.

L'operatiu es va executar el passat 16 de juliol amb un total de vuit entrades i registres en habitatges situats a Cunit, Cubelles, Vilanova i la Geltrú i Castelldefels. En el transcurs de l'actuació es van intervenir 161.435 euros en efectiu, tres telèfons mòbils i diversa documentació rellevant per a la causa.

Quatre homes d'entre 25 i 50 anys van ser detinguts, dos d'ells a la localitat de Cunit. Estan acusats dels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de persones amb finalitats d'explotació laboral, assetjament sexual i defraudació de fluid elèctric. Les diligències es van presentar davant el jutjat del Vendrell, que va decretar presó per a dos dels detinguts. Un tercer investigat ha quedat també a disposició judicial per altres fets relacionats.

Durant l'operació es van identificar diverses persones residents als immobles controlats per la xarxa. Nou d'aquestes van ser entrevistades individualment amb el suport d'una entitat especialitzada per analitzar la seva possible condició com a víctimes de tràfic de persones. Les investigacions continuen obertes per tal de determinar el grau d'implicació dels arrestats i la situació de les víctimes.

En l'operatiu van intervenir diferents unitats especialitzades: USECIC de Tarragona, patrulles territorials, la Unitat Cinològica amb gossos entrenats per localitzar diners, i efectius de la Unitat d'Intervenció i Suport del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). També es va comptar amb la participació de tècnics d'Endesa, que van descobrir connexions il·legals a la xarxa elèctrica amb un consum estimat equivalent al de 74 habitatges. Aquestes instal·lacions suposaven un risc elevat d'incendi i posaven en perill la seguretat de les persones que hi vivien, així com dels veïns.