Desmantellen un perillosa xarxa que transportava migrants, armes i droga passant per Tarragona

Un gran operatiu policial per desarticular el grup criminal culmina amb 47 entrades, una a Tarragona i la resta a Albània, i es detenen 26 persones

L'operatiu internacional va requerir una gran coordinació entre els cossos policials.
L'operatiu internacional va requerir una gran coordinació entre els cossos policials. | TarragonaDigital
10 de juny del 2024
Actualitzat a les 16:42h

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la policia d’Albània i en col·laboració amb les oficines Europol i Eurojust, han desarticulat una organització criminal transnacional que afavoria la immigració il·legal de ciutadans albanesos. La xarxa traslladava a l’estat espanyol persones migrants, que després continuaven el periple a altres països amb documents falsos, sobretot des de l’aeroport del Prat. S’han fet 47 entrades, una a Tarragona i la resta de manera simultània a Albània, on s’han detingut 26 persones. A més s’ha desmantellat un laboratori de confecció de documents falsos a Kosovo. La xarxa criminal distribuïa també documentació falsa a altres organitzacions dedicades a robatoris, tràfic d’ames i drogues.

La investigació va començar el 2019 quan agents de la UCRIF (unitat central de xarxes d’immigració i falsedats documentals) de la Policia Nacional va detectar un augment de passaports falsos utilitzats per ciutadans albanesos, per arribar a Irlanda, el Regne Unit o els Estats Units, passant per l’estat espanyol com a país de trànsit.

Des de l'inici de les investigacions s'han fet sis fases operatives, en què 56 persones han estat detingudes, que se sumen a les 26 de l’última operació, que ha permès la desarticulació completa de l'entramat, segons informa la Policia Nacional en un comunicat aquest dilluns. Els investigadors van descobrir que part dels integrants de la xarxa criminal viatjaven cada setmana d'Albània a Espanya, a través de Sèrbia i Hongria, i traslladava persones migrants en furgoneta fins a les ciutats de Barcelona i Tarragona.

Traslladaven drogues, migrants i armes passant per Tarragona

Les indagacions també van permetre detectar que en aquests desplaçaments aprofitaven per transportar tant substàncies estupefaents com joies robades i armes de foc i municions, en amagatalls als vehicles (el conegut com a sistema de ‘caletes’). Quan arribaven, l’organització criminal els facilitava documents d’identificació falsificats amb dades de ciutadans de l’espai Schengen perquè poguessin volar al Regne Unit o Irlanda com a destí final. A més, s'encarregaven de traslladar-los a diferents aeroports de l’Estat, tot i que la majoria de vegades intentaven volar des del Prat.

També tenien un altre ‘modus operandi’. Alguns persones es traslladaven a aeroports espanyols en vols regulars. Un cop allà, reservaven un vol amb destinació a algun país fora de la Unió Europea que els permetés l’entrada sense visat per, així, accedir a les instal·lacions de l'aeroport amb la documentació autèntica. Quan es trobaven a la zona internacional, es dirigien cap a la porta d'embarcament de la destinació on volien volar, Regne Unit o Irlanda, i per embarcar mostraven el document falsificat subministrat.

Una organització criminal violenta

Alguns dels membres de l'organització destacaven per ser molt perillosos. Havien estat involucrats en tirotejos quan intentaven apropiar-se de droga d'altres organitzacions rivals. Algun d'ells ha estat detingut al llarg de la investigació per aquests fets, arribant a tenir 13 armes de foc i gairebé 3.000 cartutxos en un viatge o, fins i tot, més de 160 peces de joieria robada, a més de comptar amb inhibidors de telefonia mòbil. L'organització tenia també llaços estrets amb altres grups criminals, especialment amb alguns dedicats a les plantacions de marihuana a Catalunya

La investigació ha requerit una gran coordinació i col·laboració entre la policia espanyola i albanesa tant per establir l'estructura jeràrquica com per identificar primer, localitzar després i posteriorment aturar cadascun dels membres.

Tot i que la investigació s'ha dut de manera conjunta entre els dos països, té un marcat caràcter internacional. S'ha requerit el suport d'altres països afectats per les activitats il·lícites d'aquest entramat criminal, com el Regne Unit, Portugal, Canadà o Alemanya. En aquest darrer país s'han detingut des del 2023 77 albanesos per falsificació de document a tots els aeroports. A l’Estat, només als aeroports de Barajas i el Prat, s'han detingut 274 albanesos. La policia de Kosovo, en col·laboració amb l’espanyola i l'albanesa, va desmantellar un laboratori i va detenir set persones.