Detenen el responsable d'un museu tarragoní per tenir 37 peces ibers i romanes il·legalment

Entre els objectes localitzats hi ha fragments d'un mosaic romà, escultures ibers, cascs romans i objectes espoliats de la ciutat celtibèrica Aratis

Publicat el 05 de setembre de 2023 a les 10:48
Actualitzat el 05 de setembre de 2023 a les 11:21
Operatiu de la Policia Nacional per recuperar 37 peces arqueològiques de gran importància i 18 peces més que han resultat ser falsificacions i que es mostraven en un museu d'una fundació privada a la demarcació de Tarragona. Es tracta de la Fundació Privada Catalana per a l'Arqueologia Ibèrica, Àngel Segarra, a Figuerola del Camp.

Els fets es remunten al mes de juny de l'any 2021, quan la policia espanyola ja va descobrir al mateix museu i recuperar l'escultura d'un toro d'origen iber procedent d'un espoli realitzat a Còrdova a finals dels anys noranta.

A partir d'aquella troballa, els agents van detectar que al mateix museu privat s'hi exhibien béns arqueològics que també podien procedir d'un espoli, motiu pel qual es va iniciar una investigació a fons per aclarir l'origen real dels objectes.

Després de l'estudi dels objectes, es va esclarir que un total de 37 peces arqueològiques havien estat espoliades i 18 més eren falsificacions. Davant d'aquesta situació, la Policia Nacional va decidir detenir una persona com a presumpte responsable de delictes contra el patrimoni històric, receptació i sostracció de béns per a utilitat pròpia davant del seu ús social i cultural.

Les peces arqueològiques espoliades trobades a Tarragona


Entre les peces que els agents van establir que havien estat espoliades hi havia un total de 55 objectes, entre elles escultures iberes, fragment d'un mosaic romà i altres objectes d'origen celtibèric

Alguns dels objectes més destacats són cinc cascs, dos d'ells romans i altres tres celtibèrics, els quals tenen gran importància perquè es tracta de peces icòniques vinculades a l'espoli d'una coneguda ciutat celtibèrica, Aratis (Aranda del Moncayo, Saragossa). Dos d'aquests cascs daten aproximadament del segle III a.C., i al Museu Provincial de Saragossa hi ha peces similars. Finalment, el tercer casc celtibèric és una variant única, segons la policia, que se situa entre els segles IV i III a.C.

També procedents de la ciutat celtibèrica d'Aratis hi havia discs cuirassa o 'kardiophylakes', diverses peces metàl·liques que s'utilitzaven per adornar els guerrers, escuts, plaques de cinturó, plaques pectorals, etc.

Les troballes i la investigació ja es va derivar al Tribunal Suprem, el qual ha donat per provat el seu orígen il·lícit a causa de l'espoli sistemàtic al jaciment d'Aratis a finals dels anys vuitanta, i és que un dels objectes intervinguts al museu tarragoní és idèntica a una altra trobada ja i coincideix amb els informes redactats pels experts en aquesta causa. Es creu que l'intercanvi il·lícit es va realitzar al mateix moment.

En aquesta última intervenció al museu tarragoní, a banda dels objectes d'Aratis, també s'han trobat peces provinents d'altres províncies, com un fragment d'un mosaic romà espoliat en un jaciment d'Andalusia.

El detingut nega els fets i assegura que la causa és "il·legal"


Segarra ha assegurat a l'Agència Catalana de Notícies que des de la fundació no han comprat material a cap espoliador i ha apuntat que el cas quedarà arxivat. També ha denunciat que l'actuació policial és "il·legal" perquè la majoria de peces tenen una antiguitat de compra de més de cinc anys i el delicte contra el patrimoni hauria prescrit.