La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària han detingut 46 persones en diferents punts del territori estatal, entre les quals una a Barcelona i una altra a Tarragona, en un operatiu per desarticular una presumpta organització criminal que hauria defraudat més de 100 milions d'euros en concepte d'IVA en la comercialització d'hidrocarburs.
Segons el comunicat policial, es dedicaven a vendre grans quantitats de producte a un preu inferior al mercat i un empleat de banca s'encarregava d'obrir comptes a nom de testaferros per desviar els beneficis. L'operació en contra del grup investiga també una trentena de societats i ha permès bloquejar cent comptes bancaris així com embargar 25 immobles, tres embarcacions i sis vehicles d'alta gamma.
Els investigadors van començar a estirar el fil l'any 2023 després de conèixer que diverses corporacions del sector dels hidrocarburs amb domicili social a Sevilla haurien defraudat grans quantitats de diners després de no haver liquidat l'IVA corresponent. Després de mesos d'investigació i control de les activitats dels principals sospitosos van trobar prou indicis sobre aquesta estructura, liderada per un clan familiar.
Fraus fiscals arreu del territori
Amb el suport del grup creaven entramats societaris per cadascun dels exercicis fiscals, des de 2019 a 2023, per cometre el frau. Aquestes estructures abastaven pràcticament tot el territori estatal, fet que permetia abastir petits comerciants de diferents punts. Les principals oficines de gestió de les vendes es trobaven a Barcelona i Jerez de la Frontera.
El mateix empleat de banca hauria assessorat també la cúpula de l'organització sobre possibilitats de finançament, fons existents, la necessitat d'obrir comptes fraudulents en diferents societats i les possibilitats de finançar per evitar les alertes del sistema de prevenció de blanqueig de capitals.
L'activitat del grup hauria incrementat els últims mesos de la investigació arran de l'entrada en vigor d'un reial decret que prohibeix la venda entre distribuïdors de carburants al detall, fet que obligava a reorganitzar l'activitat. L'evasió fiscal, precisa el comunicat policial, també permetia al grup oferir preus de mercat molt baixos, generant competència deslleial i acaparant el mercat.
Part dels beneficis eren blanquejats mitjançant la inversió en criptomonedes i l'adquisició d'empreses del sector sanitari, hoteler, restauració i clubs nàutics. També n'haurien destinat una part a adquirir habitatges, vehicles d'alta gamma, viatges de luxe i joies. L'operació continua oberta i no es descarten noves detencions.