El cementiri de cotxes de Deltebre més contaminant: tones de gasos a l'atmosfera

La Guàrdia Civil va descobrir que el desballestador havia emès unes emissions de gasos d'unes 4.000 tones de CO2 a l'atmosfera

Publicat el 13 de juliol de 2023 a les 12:42
Actualitzat el 13 de juliol de 2023 a les 12:56
En un moment d'emergència climàtica i en què el medi ambient és una prioritat mundial, la Guàrdia Civil va trobar a Deltebre un desballestador que contaminava indiscriminadament i de manera il·legal.

Agents del SEPRONA es van personar al cementiri de vehicles per fer una revisió rutinària i va ser llavors quan van realitzar un peritatge oficial amb el qual van poder detectar el delicte. A través d'aquesta gestió, els agents van comprovar la gestió dels gasos fluorats que s'utilitzen per al funcionament dels aires condicionats dels vehicles.

En fer la comprovació, van veure que no concordaven les quantitats declarades als documents de l'empresa amb les que el SEPRONA va obtenir. Segons les dades de la policia espanyola, als vehicles donats de baixa i ja inservibles encara hi havia una gran quantitat de gasos.

Unes 4.000 tones de CO2 a l'atmosfera


Concretament, l'informe de la Guàrdia Civil calcula que s'haurien produït unes emissions directes de gasos al voltant de les 4.000 tones de CO2 a l'atmosfera, cosa que significa que en la gran majoria dels casos en aquest desballestador el seguiment del protocol havia estat inexistent.

Quan un vehicle arriba al cementiri, s'ha de seguir un protocol específic per descontaminar-los i que quedin lliures de fluids i gasos. En el cas de Deltebre, era gairebé inexistent i els cotxes i vehicles de motor s'anaven acumulant a la zona.

A conseqüència de la detecció d'aquest greu delicte mediambiental, la Guàrdia Civil ha obert diligències i s'ha procedit a investigar el titular del desballestador per un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.

Aquests gasos poden afectar de manera greu la capa d'ozò i augmenten la quantitat de CO2 emesa a l'atmosfera, augmentant el risc d'escalfament global. És per això que tenen condició de residus perillosos i s'han de tractar seguint uns protocols.