Protecció Civil ha informat d'una incidència, sense perill per a la població, al complex petroquímic de Tarragona. Repsol Petroli, situada al Polígon Nord de la Pobla de Mafumet, ha comunicat una incidència al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). A causa d'una aturada no programada del cracker d'olefines, s'estan produint grans flamarades i fum negre des de la torxa de la planta.
La magnitud de les flames i el fum és tal que són visibles des de molts quilòmetres de distància, cosa que ha generat certa alarma entre els veïns de la zona. Molts d'ells han compartit imatges a les xarxes socials, on s'ha creat un debat intens sobre la seguretat i les conseqüències ambientals d'aquesta situació.
Segons ha informat l'empresa, aquesta situació anòmala es podria prolongar fins al 31 d'agost, mentre es treballa per restablir la normalitat a la planta. Tot i la preocupació que ha generat l'incident, Repsol ha assegurat que la situació està sota control i que no hi ha risc per a la salut de les persones o el medi ambient.
Les torxes com a element de seguretat
Les torxes presents a les plantes petroquímiques, com la de Repsol Petroli, són elements de seguretat dissenyats específicament per a situacions com aquesta. La seva funció principal és cremar de manera controlada els gasos excedents que es generen durant processos anòmals o aturades imprevistes, evitant així l'acumulació de pressions perilloses dins de les instal·lacions.
Quan es produeix una aturada no planificada, com la del cracker d'olefines de Repsol, els gasos que no poden ser processats de manera habitual són dirigits cap a la torxa, on són cremats de manera segura. Això pot generar una flama de grans dimensions i fum negre, però és un procediment necessari per evitar riscos majors.