Repetir la història de l'incendi que va arrasar la serra de Montsant l'any 1982, el temor dels bombers

El cos de bombers mostra una comparativa sobre la superfície que ja s'ha cremat amb l'incendi de Cabacés i el greu foc que va calcinar gran part de la serra de Montsant l'any 1982: repassem la història

Imatge de l'incendi a Cabacés durant la nit de dijous a divendres.
Imatge de l'incendi a Cabacés durant la nit de dijous a divendres. | Bombers
13 de setembre de 2024, 09:33
Actualitzat: 9:40h

Els incendis a la Serra de Montsant han despertat vells mals records del passat. Els Bombers de la Generalitat han alertat que l'incendi que afecta la zona de Cabacés podria evolucionar de forma molt preocupant, fins al punt de repetir el devastador incendi del 1982. Segons el cap d'intervenció, Ricard Expósito, aquest "pitjor escenari" podria veure's materialitzat, amb la possibilitat que el foc acabi cremant la meitat de la serra de Montsant, tal com va passar fa més de quatre dècades. A primera hora del divendres, 12 de setembre, les últimes xifres dels Agents Rurals apunten69,98 hectàrees cremades.

Expósito va fer aquestes declaracions des del Centre de Comandament Avançat a la Vilella Baixa a primera hora del vespre del dijous, 12 de setembre, expressant la seva preocupació per l'avenç del foc, tot i que les condicions meteorològiques han millorat durant la jornada de divendres, obrint un camí a l'esperança.

Què va passar en l'incendi de 1982 a la serra de Montsant

L'incendi del 1982 va ser un dels més greus que ha patit aquest paratge natural, arribant a cremar 1.317 hectàrees, un 14,3% de la superfície total del parc natural. Aquell foc, que es va produir a principis de juliol, es va estendre des del grau de la Vilella fins a les proximitats de Margalef, i va ser necessària la intervenció de l'exèrcit per controlar les flames. Aquest esdeveniment va marcar un punt d'inflexió en la història dels serveis d'emergències locals, ja que va posar en evidència la manca de recursos humans i tècnics de la zona.

A partir d'aquell episodi, i d'altres incendis d'importància, es va impulsar la creació del parc de Bombers Voluntaris de Cornudella de Montsant. L'objectiu era garantir una resposta ràpida i efectiva davant els focs que poguessin amenaçar els boscos del Montsant, la Gritella i les Muntanyes de Prades, per preservar tant la natura com el potencial turístic de la regió.

Ara, davant l'amenaça que representa el foc de Cabacés, la història sembla repetir-se, amb el temor que es pugui tornar a produir una tragèdia similar a la de fa 42 anys. Els Bombers continuen treballant per controlar les flames, amb tots els efectius disponibles a la zona.

Arxivat a