La demarcació de Tarragona, el «camp de cultiu» de marihuana d'Europa

En el darrer any, els cossos policials han intervingut 400.000 plantes a les nostres comarques, la mateixa quantitat que a la resta de Catalunya

Publicat el 09 de novembre de 2022 a les 16:43

Durant el darrer any, les forces i cossos de seguretat han intervingut 400.000 plantes de cànnabis a la demarcació de Tarragona. Així ho revelen les dades que s'han posat sobre la taula durant la reunió de la Junta Provincial de Seguretat de Tarragona, celebrada aquest dimecres. En aquest sentit, s'ha definit la demarcació tarragonina com a «camp» de plantació de marihuana d'Europa.

 

Les dades revelades suposen que les intervencions en aquest àmbit que s'han fet a la província de Tarragona són les mateixes que s'han fet a tot Catalunya. El president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, ha afirmat que es tracta d'una producció «estratosfèrica» i que les xifres són una «barbaritat».

 

En la reunió de la Junta Provincial de Seguretat de Tarragona, els cossos policials també han assenyalat que no han detectat canvis en els paràmetres d'actuació de les bandes criminals que continuen sent grups estrangers, els quals no estan arrelats al territori.

 

Els delictes per tràfic de drogues no es redueixen

En el darrer any, no hi ha hagut una davallada dels delictes contra el tràfic de drogues a la demarcació tarragonina. Segons el president de l'Audiència de Tarragona, la bona climatologia, les bones comunicacions per carretera i la proximitat amb el mercat europeu, així com les «baixes» penes de presó han portat a les bandes criminals a instal·lar-se a les comarques tarragonines i ebrenques.

 

En aquest sentit, ha explicat que els narcotraficants veuen el territori com un lloc «ideal» per al conreu de marihuana. «No només detectem entrades pel litoral de les Terres de l'Ebre, sinó que cada vegada n'hi ha més a les platges de Tarragona», ha comentat. Malgrat la pressió policial i judicial, Perarnau ha assenyalat que les plantacions continuen sent rendibles pels grups criminals.

 

En aquest sentit, el president de l'Audiència ha destacat que la coordinació entre els cossos de la policia catalana i espanyola és «excel·lent» i ha celebrat que no es produeixen duplicitats en els processos d'investigació ni en les actuacions.

 

Increment dels delictes d'agressió sexual

En el marc de la trobada, les forces i cossos de seguretat han alertat de l'increment notable dels delictes d'agressió sexual a la demarcació, tot i que no s'han especificat percentatges. Els experts no han pogut determinar si aquest augment es deu al fet que hi hagi més denúncies o bé que es cometen més agressions. Tot plegat, indiquen, provoca un col·lapse significatiu a la seu judicial.

 

Paral·lelament, també s'ha informat que en l'últim any s'han interposat 26 denúncies per submissió química a les nostres comarques, principalment durant la temporada d'estiu. Tot i això, les víctimes, majoritàriament dones, no han patit inoculació de cap substància química, un cop analitzades les punxades. 

 

Segons el president de l'Audiència, «són falses alarmes o errors. Creiem que són uns fets que venen més d'Europa i que s'han instaurat durant el període estival. La baixada ha estat en picat des de l'acabament de la temporada turística».

 

Les ocupacions il·legals de domicilis creixen un 3%

En la Junta Provincial de Seguretat de Tarragona, que ha aplegat els màxims responsables dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, el president de l'Audiència de Tarragona i la fiscal en cap, María José Osuna, també s'han tractat les ocupacions il·legals de domicilis. Concretament, s'ha detectat un increment d'un 3% de les ocupacions respecte a l'any passat.

 

Els Mossos d'Esquadra han registrat 877 ocupacions a la demarcació, de les quals n'han impedit un 17%. La policia catalana també va participar en 183 desnonaments l'any 2021 i, enguany, en 160. A més, ha detectat 2.380 incidències respecte a les 2.299 de l'any anterior.