Mossos d'Esquadra incrementa la seva presència a pobles del Baix Camp pels diversos robatoris

Alguns municipis han patit una onada de robatoris a principis d'any | Alguns veïns asseguren que la mesura els ha aturat

Alguns municipis del Baix Camp han viscut, des de finals de l'any passat, una onada de robatoris i intents en domicilis. El darrer ha estat Almoster, on les últimes setmanes hi ha hagut entrades a cases de diverses zones del terme municipal, principalment a la urbanització de Mas Carreras, però també a l'Aubareda, a Castellmoster o en alguns carrers més pròxims al nucli del poble. Tot just a principis de gener era el poble d'Alforja qui es convertia en víctima d'aquests delictes.

Ajuntaments i Mossos d'Esquadra volen calmar la població i rebaixar la possible sensació d'alarma. Els consistoris han organitzat, en tots dos casos, xerrades de la policia catalana per als veïns. Per una banda es vol explicar de quina manera es procedeix en aquests casos, per l'altra, transmetre recomanacions preventives per dificultar l'activitat dels lladres.

Més presència policial i consells per als veïns

Un dels consells més recurrents és que s'avisi al 112 de seguida que es detecti un vehicle o una persona o grup de persones sospitosos. D'aquesta manera, les unitats que hi hagi a la zona poden emprendre accions en cas que ho considerin necessari. Una altra pota d'aquesta feina de prevenció ha estat el reforç de la presència policial als pobles en qüestió. Per una banda, amb cotxes i agents uniformats, però per l'altra, també d'agents de paisà.

En el cas d'Alforja, segons apunten alguns veïns, s'ha notat aquest reforç policial tant en la visibilitat de les patrulles com, sobretot, en el fet que s'haurien aturat els robatoris. A Almoster també hi ha veïns que asseguren veure-hi més vehicles i agents dels Mossos d'Esquadra des que es va tenir constància dels robatoris i, tot i que apunten que els darrers són recents, no hi hauria constància de noves entrades. Aquests delictes, segons els fets que es coneixen, es produeixen en zones amb poca densitat de població, amb cases o xalets i, generalment, quan els seus habitants no hi són o als lladres els sembla que no hi ha ningú a casa.

Castellvell instal·larà càmeres de vigilància

Un dels municipis lleugerament afectats ha estat Castellvell del Camp. El nucli del poble no s'ha vist afectat, però sí algunes cases de la urbanització de Castellmoster, situada a cavall dels termes municipals de Castellvell i Almoster. Ja abans d'aquests darrers robatoris, l'Ajuntament havia engegat mesures preventives. En concret s'instal·laran càmeres de vigilància a la via pública, una mesura que ja s'ha pressupostat i que resta a l'espera de rebre els permisos necessaris per part de la Generalitat de Catalunya.

Cinc anys de robatoris a la baixa

El Cos de Mossos d'Esquadra no ha fet públiques encara les dades del mes de gener del 2020, però les dels darrers cinc anys indiquen una disminució dels robatoris amb força en un 34% al Baix Camp i al Priorat. Aquest delicte no implica necessàriament que s'hagi utilitzat violència contra les persones, sinó que també contempla haver fet ús de la força contra elements materials, com en l'entrada a un domicili.

L'Àrea Bàsica Policial d'aquestes dues comarques, segons els fets coneguts pel cos, va registrar 1.686 robatoris amb força durant el 2019, una diferència considerable respecte als 2.559 de l'any 2014. Cada any des d'aleshores s'ha anat reduint el nombre d'aquest fet delictiu amb l'excepció del 2018, on va haver-hi un petit augment. Especialment important va ser el descens entre l'any 2014 i el 2015, quan es van registrar 1.949 robatoris amb força, un 23,8% menys que l'any anterior.

"🔴ARA MATEIX: Espectacular accident a la rotonda de les Gavarres" "🚅 Problemes a la línia R15 de Rodalies amb 105 minuts de demora"