El passat divendres 7 d'octubre a la tarda la central nuclear de Vandellòs II va notificar una incidència al Consell de Seguretat Nuclear. L'avaria feia referència a un dels tres canals de cabal del llaç 'C' del sistema de refrigeració del reactor.
Segons va informar l'ANAV (l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II), el canal va mantenir una diferència de cabal per sobre dels criteris establerts durant més temps del fixat per les especificacions tècniques de la central.
En aquell moment, la nuclear va assegurar que no va ser necessari aturar l'activitat a la planta perquè els altres dos canals de refrigeració en aquest punt van continuar funcionant sense problemes.
Ara, tres dies després de l'incident, els responsables de la planta nuclear de Vandellòs II han declarat «inoperable» el canal que va patir la incidència.
Segons expliquen, el llaç està format per tres canals, i els altres dos han estat operatius en tot moment. Així ho ha indicat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que subratlla que la planta ha operat «amb normalitat».
Un canal «inoperable» a la nuclear
El transmissor del canal en qüestió presentava una diferència de cabal, respecte als altres dos, «superior a l'establerta al criteri d'acceptació».
El CSN afirma que l'avaria no ha tingut impacte ni a les persones ni al medi ambient. L'organisme analitza el nivell de l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics amb què es classificarà l'incident.
La diferència de cabal va passar inadvertida entre les 22.22 h del dia 5 d'octubre fins a les 15.04 h del dia 7, de tal manera que es va superar el temps màxim permès per les Especificacions Tècniques de Funcionament de la planta.
El magatzem de residus nuclears d'Ascó, als pressupostos
Una altra central nuclear de la demarcació tarragonina que torna a ser protagonista és la d'Ascó, després que els pressupostos generals de l'Estat hagin previst prop de 12 milions d'euros per construir el magatzem de residus nuclears.
La societat Enresa, que gestiona els residus nuclears a l'Estat, destinarà 11,75 milions d'euros al nou emmagatzemament de combustible radioactiu gastat de la central nuclear d'Ascó.
En matèria ambiental, la societat estatal Acuamed preveu 6,62 milions d'euros per finalitzar definitivament les tasques de descontaminació del pantà de Flix. Per la seva banda, el Ministeri per a la Transició Ecològica reserva 430.000 euros en total per actuar contra la regressió a la costa de Tarragona, recuperar sistemes litorals i garantir l'accés públic, així com 320.000 en obres de reposició.
El programa de gestió i recuperació de sediments fluvials del riu Ebre es queda finalment sense cap dotació aquest 2023. Tampoc s'hi inclouen, de forma específica, actuacions concretes per aturar la regressió costanera al delta de l'Ebre.