Per què van trigar més d'una hora a activar el Plaseqta per l'incendi a Constantí

Un nou 'ensurt' per un incendi una empresa amb productes químics a Constantí torna a posar a prova el Plaseqta, el qual s'ha activat més d'una hora després de l'incident

Publicat el 07 de novembre de 2022 a les 16:32

Tot just farà una setmana que Tarragona va dur a terme el simulacre de risc químic més gran fet mai a Catalunya. Aquest dilluns, 7 de novembre, s'ha passat a la pràctica real a causa d'un incendi químic a AFEPASA (Azufrera y Fertilizantes Pallarès) —una empresa de sofre del polígon de Constantí—, el qual ha obligat a activar el Plaseqta en fase d'emergència i no tothom ha quedat satisfet per com s'ha executat.

 

Faltaven quinze minuts per les quatre de la tarda quan Protecció Civil ha avisat la població, mitjançant una piulada, de l'activació del Plaseqta per un incendi en una indústria de sofre i fertilitzants a Constantí, recomanant el confinament de les persones que es trobaven en empreses pròximes als fets. A les 15.58 hores, s'ha notificat l'activació de les sirenes al polígon del municipi del Tarragonès i l'evolució a fase d'emergència del Plaseqta.

 

Per què s'ha trigat més d'una hora a activar el Plaseqta?

Mentre els mitjans de comunicació es feien ressò dels fets, a les 16.26 hores ha arribat un comunicat de l'empresa protagonista, AFEPASA. En l'escrit, s'explicava que l'incendi s'havia produït a les 14.15 hores del migdia, que el foc estava «controlat» i que no havia provocat «cap afectació a la salut pública». Així doncs, l'incendi sobre el qual estava informant Protecció Civil i que havia activat el Plaseqta en fase d'emergència s'havia iniciat feia més d'una hora.

 

A les xarxes socials algunes persones que eren al polígon de Constantí i fins i tot veïns de punts diversos com Cambrils o Tarragona, alertaven d'una columna de fum negre molt visible i, a posteriori, criticaven que no s'hagués activat el pla d'emergència química fins a més d'una hora després de l'incendi. Per què havia passat això?

Àngel Xifre.
El delegat de Govern català ha comparegut per informar sobre l'incendi químic a Constantí. | Laia Solanellas

Una fàbrica de sofre fora del radar del Plaseqta

La cronologia dels fets ha tornat a despertar la indignació entre la població, però en una roda de premsa al 112 per informar de l'evolució de l'incendi, el nou delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha assegurat que «el Plaseqta s'ha activat ràpidament i espero que la població se senti segura. L'afectació ha estat mínima«.

 

L'explicació sobre el retard en l'activació del pla l'ha fet Protecció Civil. A les 14.15 hores s'ha rebut l'avís per un incendi en una empresa a Constantí, però com que AFEPASA no és una empresa química i per tant forma part del Pla Seveso, l'avís l'ha rebut el cos de Bombers de la Generalitat i ha estat registrat com un «foc d'indústria». 

 

[tweet]1589633324603015168[/tweet]

 

Quan els Bombers que estaven treballant a la zona han detectat un canvi en la direcció del vent, han donat l'avís a Protecció Civil perquè s'activés el Plaseqta, ja que ha estat llavors quan s'ha considerat que podria haver-hi afectació a la població. Segons ha explicat el delegat del Govern, el pla d'emergències s'ha posat en marxa a les 15.30 hores amb l'activació de les dues sirenes que hi ha al polígon de Constantí.

 

Dues escoles i un institut avisats de forma preventiva

Durant la roda de premsa Xifré ha afegit que s'ha avisat dues escoles i un institut de Constantí «per precaució», ja que el «núvol tòxic» anava cap a la zona nord. Tanmateix, treballadors de la zona del polígon han assegurat que no ha estat fins gairebé dues hores després de l'incendi que han sonat les sirenes, malgrat que el fum feia estona que era ben visible i s'havia escampat a l'àrea.

 

[tweet]1589651399335632898[/tweet]

 

Sobre aquest fet, el delegat del Govern a Tarragona ha explicat que «això ha estat una prova real i les sirenes del polígon han de fer la funció que quan les sent, et confinis. No trucaran a la fàbrica per dir-ho, tu has de saber que t'has de confinar». Xifré també ha aprofitat per recordar que l'avís als telèfons mòbils que es va provar durant el simulacre encara depèn del Govern espanyol, fet pel qual avui no s'ha pogut exectuar: «Ens hauria anat molt bé, això ens ha fet veure que és molt necessari».

 

Un foc elèctric, la causa de la deflagració

El succés, el qual ha mantingut les sirenes del Plaseqta en funcionament durant hores, ha deixat dos policies locals de Constantí ferits de càracter lleu per inhalació. La causa de la deflagració a la fàbrica de sofre que ha provocat l'incendi, segons ha informat AFEPASA en un comunicat a dos quarts de cinc de la tarda, hauria estat un «foc elèctric».

 

[tweet]1589636707179057152[/tweet]

El foc ha generat una columna de fum fosc «que s'ha dissolt a l'atmosfera sense cap mena de perill», segons l'empresa. El delegat de Govern també ha explicat que s'han fet mesuraments de diòxid de sofre a la zona i que a mitja tarda ja eren nuls, tot i que es continuava recomanant a la població que no s'aproximés a la zona.

 

Un incident a Repsol deixa dos ferits

Els fets a Constantí han passat només unes hores després que Repsol registrés a la seva planta a Tarragona un incident que va deixar dos treballadors ferits. Els fets van passar durant les tasques de la parada que està duent a terme la multinacional. També una deflagració va ser la causant que dues persones haguessin de ser ateses a l'hospital Joan XXIII de Tarragona, tot i que van rebre l'alta hores després.

 

En aquesta ocasió, Protecció Civil no va informar a les xarxes socials de l'incident i va ser la pròpia empresa qui va fer públics els fets, hores després, mitjançant un comunicat.