Roda de Berà suspèn les obres de rehabilitació de Cal Guivernau i enderrocarà l'edifici

Durant unes obres de rehabilitació de l'històric edifici per convertir-lo en una biblioteca, es va produir un greu esfondrament que va deixar diversos veïns atrapats a causa de la runa

Cal Guivernau era una casa senyorial que a finals del segle XVIII ja apareixia documentada com "lo castell".
Cal Guivernau era una casa senyorial que a finals del segle XVIII ja apareixia documentada com "lo castell". | Roda de Berà
29 de gener de 2025, 09:02

L'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, va reunir d'urgència la Comissió Local de Patrimoni, presidida per la regidora Laura Moya, amb representants de tots els grups municipals, membres de la direcció facultativa de l'obra i l'arquitecte municipal, arran de l'incident ocorregut aquest dimarts 28 de gener a l'històric edifici de Cal Guivernau, que va patir un esfondrament greu afectant-ne l'estructura i generant un risc per a la seguretat pública.

Durant la reunió, es va prendre la decisió de suspendre les obres de rehabilitació i rescindir el contracte amb l'empresa adjudicatària. Davant la urgència de garantir la seguretat de veïns i vianants, l'Ajuntament contractarà una empresa especialitzada en enderrocs complexos, amb la supervisió d'un arquitecte pèrit expert en aquest tipus d'intervencions. Aquesta empresa s'encarregarà de l'enderrocament controlat de la façana principal, l'única paret que ha restat dempeus, i de realitzar una investigació per determinar les causes de l'esfondrament.

Un incident greu sense ferits, però amb veïns afectats

L'incident va tenir lloc el dimarts 28 de gener, a migdia, durant les obres a Cal Guivernau, situat al carrer Major número 4. Per causes que encara es desconeixen, tres de les quatre parets de l'edifici van col·lapsar sobtadament, deixant només la façana principal en peu. Malgrat la magnitud de l'esfondrament, afortunadament no hi va haver ferits, però la caiguda de runa va bloquejar l'accés a tres habitatges propers, deixant alguns veïns atrapats a casa seva.

Els Bombers de la Generalitat van rebre l'avís a les 12.10 hores i van activar el Grup Operatiu d'Estructures Col·lapsades (GREC), que juntament amb quatre dotacions va treballar intensament per retirar les runes i evacuar les persones afectades. En un dels casos, un veí va haver de ser evacuat per la teulada, ja que no hi havia cap altra via d'accés segura. L'Ajuntament ha proporcionat alternatives d'allotjament als afectats, incloent-hi un pis d'emergència social, per tal de garantir la seva seguretat mentre duren els treballs d'enderrocament.

Restes arqueològiques i un futur incert per a l'edifici

Segons ha explicat l'alcalde Pere Virgili, les obres de rehabilitació s'havien reprès aquest dilluns després d'onze mesos d'aturada a causa de la troballa de restes arqueològiques, fet que va obligar a modificar el projecte. L'objectiu era consolidar l'estructura de l'immoble, que estava en condicions precàries, i convertir-lo en una biblioteca municipal gràcies a uns fons Next Generation europeus. Tanmateix, l'esfondrament ha alterat completament els plans i ara caldrà replantejar el futur de Cal Guivernau. "Haurem de repensar tot el procediment i veure què queda d'aquesta casa", va declarar el batlle.

L'edifici, declarat Bé Cultural d'Interès Local, ja apareixia documentat al segle XVIII com "lo castell", i els historiadors el consideren un vestigi de l'antic castell de la localitat. La seva façana principal, restaurada al segle XIX, és l'única part que ha resistit l'esfondrament. Ara, l'Ajuntament i la Comissió Local de Patrimoni han determinat que l'únic futur viable per l'edificació és enderrocar-la.

Amb l'objectiu de prevenir riscos, s'ha delimitat tot el perímetre de seguretat i es prohibeix l'accés a la zona afectada fins que es completi l'enderrocament de la façana. Els carrers adjacents romanen tallats al trànsit, i es demana als veïns i vianants que no s'acostin a l'indret i que respectin les cintes policials per garantir la seguretat de tothom.