La ciutat de Tarragona registra més de 10.000 fets delictius en el darrer any

El delictes a la capital tarragonina s'han incrementat un 8% en els últims 12 mesos

La Junta Local de Seguretat de Tarragona s'ha celebrat aquest dimecres 17 d'abril.
La Junta Local de Seguretat de Tarragona s'ha celebrat aquest dimecres 17 d'abril. | Antonio Ramos
17 d'abril de 2024, 15:47
Actualitzat: 15:58h

Els delictes a la ciutat de Tarragona s'han incrementat un 8% en el darrer any, segons s'ha informat durant la Junta Local de Seguretat de Tarragona, celebrada aquest dimecres 17 d'abril, al Palau de Congressos de la capital tarragonina. En els últims dotze mesos, d'abril de 2023 a març de 2024, s'han registrat a Tarragona un total de 10.543 fets delictius, una xifra que representa un increment del 8 % respecte dels dotze mesos anteriors. Tot i aquest increment, les dades presentades se situen per sota de les de l'any 2019, abans de la pandèmia.

La reunió ha estat presidida per l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i ha comptat amb la presència del conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena; el subdelegat del Govern a Tarragona, Santi Castellà, i els comandaments de les forces i cossos de seguretat actius a la ciutat: Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Policia Portuària.

Millorar la percepció de seguretat entre la ciutadania

Rubén Viñuales ha destacat la coordinació dels cossos policials que tenen competències a la ciutat, alhora que ha posat sobre la taula "el factor de percepció en la seguretat". En aquest sentit, ha manifestat la importància que "la gent pugui veure la seva policia i interactuar-hi", tot lamentant que en aquesta percepció de la seguretat, "les xarxes socials no ajuden".

Per la seva banda, el conseller Joan Ignasi Elena ha dit que "hi ha dues maneres de millorar la percepció de seguretat: baixant les xifres de delictes i que la policia sigui més visible". Elena ha afegit que el camí és dotar el cos de més efectius, tot destacant que "anem pel bon camí, però sense cofoïsme".

Ambdós responsables polítics han manifestat la importància de la posada en marxa de la nova comissaria dels Mossos a Torredembarra —que ha permès incrementar en 18 agents la plantilla a Tarragona—, la nova comissaria mixta de Mossos i Guàrdia Urbana a l'estació d'autobusos i la reobertura de l'antiga comissaria de les Gavarres. Tot i això, per a aquestes dues darreres qüestions encara no hi ha data.

Creixen les detencions un 23%

Segons s'ha explicat durant la reunió de la Junta Local de Seguretat, l'esforç i l'entesa dels cossos policials també ha suposat un augment significatiu del 23% de les detencions. Així, s'ha passat de 1.600 en el període anterior, a les 1.971 durant el darrer any. En la mateixa línia, també ha pujat el percentatge de resolució de fets delictius, que se situa en un 35,5%, dos punts més que en el període anterior.

Per tipologia, els delictes contra el patrimoni són els més nombrosos, amb 8.459, una xifra que suposa un augment del 8%. En aquest àmbit, s'ha constatat l'increment del 20,8% dels robatoris amb força a l'interior de vehicle. En contrast amb aquestes dades, s'ha valorat positivament la disminució del 34% dels incidents i denúncies en l'àmbit de la convivència i civisme, fins arribar a les 2.429. D'aquestes, un 32% han estat per la tinença o consum d'estupefaents.

Més d'un miler d'accidents de trànsit en vies urbanes

Les xifres en matèria de sinistralitat a les vies urbanes han deixat dades ambivalents. Si bé s'ha produït una reducció del nombre d'accidents de trànsit (1.099, un 3% menys), s'han lamentat dues víctimes mortals i un repunt del 9% del nombre de persones ferides, amb 332 víctimes, 295 de les quals lleus. D'altra banda, s'ha produït una reducció significativa de les denúncies per infraccions en matèria de trànsit. D'aquesta manera, en el període d'abril 2023 a març 2024 van ser 15.890 denúncies, una reducció del 4,6% respecte els dotze mesos anteriors.

En aquesta matèria, també s'ha destacat que la Guàrdia Urbana de Tarragona ha fet en el darrer any 2.470 proves d'alcoholèmia i drogues a conductors, amb 359 positius (15%). Així mateix, s'han controlat 16.637 vehicles per radar, amb un total de 1.841 denúncies (un 11% del total de vehicles controlats).