Un tram de l'AP-7 a Tarragona és el més perillós de l'estat espanyol per conduir de nit

En la darrera dècada, entre el 2013 i el 2023, el tram acumula sis accidents mortals amb 18 persones mortes i 23 ferits greus

Els accidents nocturns han provocat prop d'un miler de morts en els darrers deu anys a Catalunya.
Els accidents nocturns han provocat prop d'un miler de morts en els darrers deu anys a Catalunya. | Pixabay
26 de novembre de 2024, 13:11
Actualitzat: 13:11h

Un tram de l'AP-7 a la demarcació de Tarragona, entre els quilòmetres 328 i 345, és el que més sinistralitat nocturna té de tota la xarxa viària estatal en els darrers deu anys. Així ho revela un estudi de la Fundació Línea Directa, que assenyala que entre els anys 2013 i 2023 a Catalunya s'han produït 68.891 accidents nocturns, que han provocat prop d'un miler de persones mortes. En aquest sentit, el tram de l'AP-7 a Tarragona acumula en els darrers deu anys sis accidents mortals, amb 18 víctimes i 23 ferits greus.

Les dades en l'àmbit estatal posen de manifest que durant la darrera dècada s'han registrat més de 276.000 accidents nocturns, amb una xifra de més de 6.500 persones mortes. En aquest sentit, l'increment ha estat del 24,5%. Els experts adverteixen que les xifres no són casualitat. Durant la conducció nocturna el camp de visió es redueix un 20%, afectant, entre altres capacitats, a l'estimació de la velocitat, la identificació dels senyals i la visió perifèrica i de profunditat.

A aquests element, cal sumar els enlluernaments, que poden provocar una pèrdua de control del vehicle durant desenes de metres; la somnolència, que pot causar accidents molt greus; i la 'hipnosi de la carretera', que produeix una mecanització de la conducció que alenteix l'activitat cerebral.

Els majors temors dels automobilistes catalans quan condueixen de nit

L'informe de la Fundació Línea Directa inclou una enquesta amb 1.700 entrevistes a conductors de tota Espanya en la qual recullen els seus hàbits i opinions sobre la conducció nocturna. En el cas de Catalunya, els resultats són clars: els majors temors dels automobilistes catalans a l'hora de posar-se al volant a la nit són la falta de visibilitat (31%), dos punts per sota de la mitjana nacional. A continuació, se situen els enlluernaments (24%), per sobre de la mitjana, i la somnolència (12%), per sota de la xifra nacional.

Respecte a la falta de visibilitat, gairebé 2 de cada 3 conductors catalans reclamen millorar la il·luminació de les vies convencionals, mentre que el 33% demana el mateix respecte als passos de vianants, totes dues xifres similars a la mitjana nacional. Pel que fa als enlluernaments, el 88% dels enquestats espanyols afirma haver-los patit mentre conduïen a la nit. A més, el 45% proposa prohibir la circulació de ciclistes a la nit en vies convencionals, percentatge per sobre de la mitjana nacional, i el 25% fer el propi amb els vianants.

També hi ha dades impactants sobre la somnolència, ja que el 2% dels automobilistes catalans reconeix haver patit accidents de trànsit de diversa consideració a causa de la son, el 28% afirma que va estar a punt de tenir-los —8 punts per sobre de la mitjana nacional—, mentre que el 47% va donar alguna becaina en algun moment mentre conduïa a la nit, una xifra superior a la mitjana d'Espanya i el segon percentatge més elevat de tota Espanya.