Imatge del concert del Pot Petit a l'Auditori del Camp de Mart, el dia de Santa Tecla

50è aniversari del Camp de Mart: De «Festivales de España» a l'actual recuperació de l'auditori per la ciutat

L'equipament tindrà una passarel·la fixa per primera vegada en la seva història

La pandèmia ho tapa tot. Enguany haurien d'haver passat coses a la ciutat de Tarragona que s'han vist endarrerides o, directament, oblidades, per la COVID-19. Una d'aquestes dates ha sigut, sens dubte, el 50 aniversari del Camp de Mart.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

L'auditori que hi ha a tocar del col·legi Sant Pau i als peus de la muralla ha arribat al mig segle d'història i ho ha fet sense cap celebració especial, normal en l'actual context, però sí amb un nou paper en l'escenari cultural tarragoní. El Camp de Mart va ser el centre de bona part de la programació de la Santa Tecla d'enguany.

El batlle de Tarragona, el republicà Pau Ricomà, ho recordava en una entrevista a aquest mitjà quan afirmava que «la nostra idea era fer un festival d'estiu al Camp de Mart, però va arribar la COVID-19. Ara bé, enguany, activitats que no volien ni sentir parlar d'estar aquí, com poden ser el 'Mini Pop' O 'l'Imaginada', han acabat encantats. Si volen tornar, posarem totes les facilitats».

Sembla que el Camp de Mart, almenys aquesta és la voluntat de l'actual equip de govern tarragoní, té futur al davant, però del que no hi ha cap mena de dubte és que també té un destacat passat al seu darrere. Per conèixer una mica més del seu passat, TarragonaDigital ha parlat amb Carles Figuerola, tècnic del departament de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona.

D'un aparcament en una esplanada a l'actual auditori

L'11 de juliol de 1970 es va inaugurar l'auditori del Camp de Mart. Ho recordava en un article a la revista 'Fet a Tarragona', la historiadora, i col·laboradora, també, de TarragonaDigital, Pineda Vaquer. La construcció va començar dos anys abans, l'any 1968, impulsada pel govern de l'època, en mans del franquisme, i sota les ordres de l'arquitecte municipal, Manuel Lamich.

Un acte de la iMAGInada a l'auditori del Camp de Mart
Tarragona ha recuperat el Camp de Mart com equipament cultural de la ciutat aquest estiu | La iMAGInada

Abans que les màquines de l'època comencessin amb el moviment de terres, aquella parcel·la era una esplanada que es feia servir d'aparcament. A l'estiu, impulsat pel govern franquista, s'hi instal·lava un escenari mòbil, cadires a l'esplanada, i aquell espai acollia una nova edició de 'Festivales de España', un acte cultural, promogut pel règim, on feien concerts i obres de teatre.

L'èxit de la seva edició tarragonina va impulsar la construcció de l'auditori. A la inauguració, com recorda Vaquer, hi van assistir Alfredo Sánchez Bella, ministre d'Informació i Turisme franquista, qui va presidir l'acte, acompanyat d'una comitiva d'una vintena d'alts càrrecs del règim. L'acte d'inauguració va comptar amb la participació dels Xiquets de Tarragona i l'Esbart Sant Julià de l'Arboç.

Tarragona rebia un nou equipament i ho feia amb una mancança, si menys no, curiosa però coherent amb la història de la ciutat. L'auditori del Camp de Mart naixia sense camerinos i sense una passarel·la que permetés salvar els 15 metres de desnivell que hi ha entre l'escenari i l'entrada dels materials per la corresponent actuació. Una dificultat que haurà trigat 50 anys a resoldre's.

La manca de la passarel·la fa que el Camp de Mart funcioni «al 40%»

La manca d'una passarel·la té un efecte directe sobre la capacitat de programació del Camp de Mart. Figuerola explica que «des dels anys 70 que es lloga. Ara hem posat fil a l'agulla i en tres o quatre mesos hi haurà una passarel·la fixa. La manca d'aquesta fa que no surti rentable fer un acte d'un sol dia al Camp de Mart. Les empreses l'han de llogar i per un sol dia no els hi surt a compte. Ara, amb la passarel·la, es podrà fer un acte, aprofitant la climatologia de la ciutat, el 3 de març i després un altre fins al 3 d'abril, per exemple».

El funcionari del departament de Cultura respon a les preguntes d'aquest mitjà i explica l'estat actual de la carpa, part important del Camp de Mart i un maldecap en els darrers anys dels governs municipals socialistes. Carles Figuerola comenta que «la carpa es va instal·lar fa 21 anys. L'any 2018, després del corresponent estudi, es va dir que li quedava una vida útil de cinc anys. Ara, hem demanat a un especialista que estudiï l'estat actual de la carpa per saber si ens hem de plantejar substituir-la. De fet, preveiem que, de cara als pressupostos de 2022, hi pugui haver una partida als pressupostos del departament per tractar el tema de la carpa».

Figuerola llança un missatge per acabar: «El departament està arreglant les coses perquè el Camp de Mart estigui al 100% de rendiment».

«El nostre objectiu és posar el Camp de Mart a disposició de la gent»

Imatge de l'alcalde Pau Ricomà durant la Crida de Santa Tecla d'enguany
Imatge d'arxiu de l'alcalde Pau Ricomà durant la Crida de Santa Tecla d'enguany | Àngel Ullate

En declaracions a aquest mitjà, el batlle de Tarragona i titular de l'àrea de Cultura del consistori, Pau Ricomà, es referma en la mateixa idea que expressava durant la Santa Tecla d'enguany: «El nostre objectiu és posar el Camp de Mart a disposició de la gent, que l'equipament es vegi com una solució per a tothom que hi vulgui anar. El volem posar en marxa». 

I és que, quan parlem del Camp de Mart, segons Ricomà, parlem «d'un equipament fantàstic que té al davant un futur amb activitat durant tot l'any. Les condicions de l'auditori, i de Tarragona, fan que s'hi puguin fer actes a l'aire lliure, amb capacitat per 1.600 espectadors, durant molts mesos». «El Camp de Mart és un indret privilegiat», conclou el conseller de Cultura tarragoní. 


Comentaris