Accepta sis anys de presó per matar una dona en una casa abandonada a la rotonda de la T-11

La defensa i la fiscalia arriben a un acord de conformitat que evita la celebració del judici | El condemnat, de nacionalitat lituana, serà expulsat del país quan accedeixi al tercer grau
Imatge de la casa, precintada pels Mossos, on es va localitzar la dona morta. | ACN

 

L’home que va matar una dona sense sostre de 45 anys el març de l’any passat a Tarragona ha acceptat una pena de sis anys de presó per un delicte d’homicidi amb els atenuants de confessió i embriaguesa. El juny passat la defensa i la fiscalia van arribar a un acord de conformitat que va evitar la celebració del judici amb un jurat popular a l’Audiència de Tarragona.

La sentència preveu que, en el moment que l’home —de nacionalitat lituana— accedeixi al tercer grau penitenciari o li concedeixin la llibertat condicional, sigui expulsat del país amb la prohibició de tornar durant sis anys. El condemnat també haurà d’indemnitzar els familiars de la víctima amb 70.000 euros i assumir les costes processals.

En el moment dels fets, la víctima, de 45 anys i nacionalitat espanyola, vivia al carrer i dormia en un banc de la zona de l’estació d’autobusos de Tarragona. Per la seva banda, el condemnat, de 31 anys i d’origen lituà, vivia en una casa abandonada i ruïnosa, vora la T-11 i la plaça Europa de la ciutat.

El relat dels fets

Segons la sentència, cap a les vuit del vespre del 24 de març del 2018 tots dos van coincidir en un supermercat del carrer Prat de la Riba. Ell va comprar divuit cerveses i van marxar plegats cap a la casa ocupada, on van mantenir relacions sexuals consentides.

En un moment no determinat, entre les deu de la nit del 24 de març i les nou del matí del 25 de març, l’acusat, «amb ànim de matar o sent plenament conscient que amb la seva actuació podia provocar la mort, va sufocar, per oclusió dels orificis respiratoris, i va estrangular la víctima, provocant-li la mort per asfíxia per mecanisme mixt de sufocació i estrangulació». 

Localització de la casa on van trobar la dona morta, pròxima a la rotonda de la T-11. | ACN

 

Cap a dos quarts de deu del matí del 25 de març, l’individu va acudir a una casa propera al lloc dels fets, on vivien dues persones, i els va dir «que havia matat una dona i que truquessin al 112 perquè es volia entregar a la policia». Una dotació dels Mossos d’Esquadra que es trobava a prop el va detenir al cap de pocs minuts. 

L’home presentava «un trastorn adaptatiu, de control dels impulsos i trastorn per consum de tòxics, que no presenten prou entitat perquè afectin la seva capacitat cognoscitiva ni volitiva respecte es fets». Tot i això, la sentència reconeix que havia consumit begudes alcohòliques que limitaven les seves capacitats. 

La dona assassinada, incapacitada per un trastorn

El 2003, un jutjat de Palma va dictar la incapacitat de la dona per un trastorn de la personalitat amb trets de trastorn d’inestabilitat emocional i absència de control d’impulsos, associat a una toxicomania, i en va nomenar la seva germana com a cuidadora. El 2013, un jutjat de Lleida, ciutat on vivia aleshores, va retirar la germana del càrrec de tutora i va nomenar en el seu lloc la Fundació Intress per a la integració.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Inicialment, la fiscalia sol·licitava una pena de 12 anys i mig de presó per un delicte d’homicidi amb l’atenuant de confessió i una indemnització de 40.000 euros per al pare i de 15.000 euros per a cadascun dels dos germans de la víctima. Arran de l’acord de conformitat, el tribunal va dictar sentència oral en què s’acceptava l’atenuant d’embriaguesa i fixava la pena per homicidi en sis anys de presó.

"⚫ATENCIÓ: Mor de manera sobtada el baixista d'un conegut grup tarragoní" "❗POLÈMICA: L'Institut Nova Història denuncia «l'ocultament del Regne de Tarragona»"