L'alcaldia de Pau Ricomà, pendent de la difícil entesa entre els Comuns i Junts per Tarragona

Comuns i Podem tenen previst prendre la decisió el pròxim dia deu | La CUP decidirà aquest dijous dia sis el paper què volen jugar en el pròxim mandat municipal
Imatge d'arxiu de Pau Ricomà, acompanyat pels regidors d'ERC, durant la presentació de l'acord de govern que ofereix a la resta de formacions favorables a la seva investidura. | TarragonaDigital

 

Poc menys de deu dies després de les eleccions municipals, la política tarragonina comença a moure's i els escenaris comencen a aclarir-se. El 26 de maig va portar dos possibles alcaldes a la ciutat, o el socialista, i batlle en funcions, Josep Fèlix Ballesteros, o el republicà Pau Ricomà. Ricomà necessita, per assolir la vara d'alcalde, el suport de tres formacions, (CUP, Junts per Tarragona, i En Comú Podem), i, ara per ara, la convivència, o l'entesa, entre els hereus de convergència i la coalició de Comuns i Podem es presenta com el principal escull perquè Esquerra assoleixi l'alcaldia de la ciutat.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Cal tenir present que En Comú i Podem s'han presentat en format coalició a les eleccions municipals, són dos partits diferents, però tenen clar, i així ho feien públic en un comunicat aquest passat dilluns, dia tres de juny, que la decisió sobre el seu vot en la sessió plenària del pròxim dia 15 la prendran en una comissió conjunta. Aquesta comissió està previst, segons ha pogut confirmar aquest mitjà, que es reuneixi el pròxim dilluns, dia deu de juny. Així doncs, queda menys per saber cap a quin cantó es decantarà la mà dels Comuns, si Ballesteros o Ricomà.

 

De moment, l'únic cert, segons diferents converses mantingudes amb agents implicats en la negociació, és que En Comú Podem voldria entrar a govern, és a dir no només un acord d'investidura, i que se'ls hi ha fa «molt difícil» veure's governant «amb la dreta independentista de Junts per Tarragona. No podem governar juntament amb ells». També s'ha de tenir present la possible influència que les negociacions que s'estan duent a terme a Barcelona pugui tenir en la composició del futur govern municipal tarragoní.

 

  

 

 

Esquerra nega que Junts per Tarragona hagi demanat la regidoria d'Urbanisme

L'alcalde en funcions, i candidat del PSC a revalidar el càrrec, Josep Fèlix Ballesteros, ha manifestat aquest matí de dimarts, quatre de juny, que «l'aritmètica per formar pactes postelectorals és complicada i requereix molta paciència, generositat i poc frontisme». Ballesteros també ha remarcat que «estic fent una ronda de contactes amb tots els partits, per posar sobre la taula propostes i objectius compartits».

 

Segons fonts consultades, aquesta ronda a la qual hauria fet referència el batlle tarragoní l'estaria liderant, conjuntament, amb el primer secretari dels socialistes tarragonins, i senador, Santi Castellà. Aquestes mateixes fonts, fonts del PSC de Tarragona, han manifestat a aquest mitjà que Junts per Tarragona hauria exigit la regidoria d'Urbanisme per donar suport al nomenament de Pau Ricomà com alcalde. Els republicans, consultats per TarragonaDigital, han desmentit rotundament aquesta informació. Junts per Tarragona, sempre segons fonts consultades, es trobarien, en aquest moment, en una posició clarament «favorable al canvi a l'Ajuntament de Tarragona».

 

La CUP debat el seu paper durant aquest mandat municipal

Els anticapitalistes, que compten amb dos regidors en aquest mandat, van anunciar el passat 29 de maig les seves «cinc línies vermelles» per investir Pau Ricomà. Aquest dijous, sis de juny, i en una assemblea oberta, la primera, la Candidatura d'Unitat Popular debatrà «quina ha de ser la funció del grup municipal anticapitalista durant el pròxim mandat».

 

«Les cupaires volen analitzar de forma col·lectiva les implicacions, les possibilitats, les conseqüències que comportarien tant el fet de mantenir-se a l'oposició, com el fet de governar. Així com els requisits o punts indispensables per tal d'acceptar un pacte de govern» han reblat des de la CUP Tarragona.